Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Soutěžní návrhy studentů neuspěly. Prostějov zadá tvorbu loga profesionálním grafikům

Již přes deset let hledá více či méně intenzivně prostějovská radnice podobu loga města. Grafický symbol sídla měli tentokrát navrhnout studenti ve výtvarné soutěži, po vyhodnocení vedení Prostějova žádný z nápadů neoznačilo jako vítězný. Tvorbu loga tak radní plánují zadat specializované agentuře.

Prostějov se snažil získat logo už v roce 2013, kdy kvůli tomu uspořádal veřejnou soutěž. Radnice ji nakonec zrušila a oslovila grafičku Věru Marešovou. Smlouvu s Marešovou ale neuzavřela, jelikož její návrh vyvolal mezi obyvateli rozporuplné reakce. Prostějov byl už tehdy posledním statutárním městem, které logo nemá.

Výtvarnou soutěž na logo města vyhlásila radnice loni na podzim, kdy oslovila oslovila žáky druhého stupně základní umělecké školy a studenty prostějovských středních škol. Město poté obdrželo dva návrhy loga od studentů střední školy ART ECON, jeden z Gymnázia Jiřího Wolkera, jeden ze ZŠ Melantrichova a trojice návrhů pocházela od žáků ZUŠ Vladimíra Ambrose. Pro vítěze navrhovalo město odměnu 10 tisíc korun, druhé a třetí místo mělo být oceněno v obou případech dvěma tisíci. Nakonec na vyhlášení nejlepšího loga ale nedošlo.

Opera jako námět kurzu první pomoci. Olomoucké divadlo chystá speciální akci se záchranáři

Příběh inscenace Ad Matrem s podtitulem Opera o hledání ztraceného chlapce svedla dohromady umělce z Moravského divadla Olomouc s profesionálními záchranáři z Olomouckého kraje. Výsledkem je netradiční vzdělávací kurz pro veřejnost, který...

„Všem účastníkům moc děkujeme. Komise se shodla, že řada námětů byla inspirativní a nápaditá. Studenty bychom rádi pozvali na radnici a za jejich práci jim poděkovali a předali drobnou odměnu. Akceptovali jsme však názor profesionálních grafiků a nebudeme vyhlašovat vítěze soutěže ani stanovovat pořadí,“ uvedl prostějovský primátor František Jura (ANO).

Nové logo má podle radních reflektovat tradice a vztah k Prostějovu, zároveň má být jednoduché, hravé, kreativní a nadčasové. Lidé v roce 2013 do veřejné soutěže poslali 204 návrhů loga a radní v prvním kole vybrali pět nejzdařilejších. Návrhy byly tehdy zveřejněny na webových stránkách města, kde o nich mohli lidé hlasovat. Role ankety byla poradní, o vítězném návrhu, který radnice hodlala odměnit částkou 30 tisíc korun, měla rozhodnout rada, jež ale všechny návrhy zamítla.

Mělo by mít statutární město své logo?

Celkem hlasovalo12 čtenářů

Grafická podoba loga Prostějova, které následně vytvořila výtvarnice Marešová, v sobě snoubila prvky znaku města, letecký pohled na Prostějov, pro který jsou charakteristické čtyři příjezdové cesty, půdorys radnice i znaky hanáckého kroje. Uvnitř loga mohl být kromě nápisu Prostějov například také symbol budovy radnice.

Prostějov disponuje městským znakem, který představuje svisle půlený štít. V jeho pravé zlaté polovině je červená mříž ze čtyř kosmých a pěti šikmých pásů se zlatými hřeby na křížení v podobě šesticípých hvězdiček. V levé modré polovině štítu je půl černé nekorunované orlice se zlatými drápy, zobákem a červeným jazykem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky Logo, logo města, Logo Prostějov, výtvarná soutěž, grafika, Prostějov

Soutěžní návrhy studentů neuspěly. Prostějov zadá tvorbu loga profesionálním grafikům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.