Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Slabá elektřina na olomoucké náplavce? Soustavu prověřil vyšší odběr při vánočních trzích

Olomoucká náplavka u řeky Moravy prošla v závěru minulého roku první větší praktickou zkouškou elektrických přípojek, které mají zásobovat energií akce konající se v netradiční lokalitě. Týdenní vánoční trhy ale naznačily, že parametry elektroinstalace nemusejí být dostačující.

Nábřeží Josefa Jařaba vzniklo při náročné přeměně koryta řeky Moravy nedaleko centra Olomouce, za kterou státní podnik Povodí Moravy zaplatil více než 650 milionů korun. Další doplňkové prvky v této lokalitě zajistila Olomouc jako související investici. Kromě veřejného osvětlení, chodníků nad náplavkou či vyhlídkových teras nechalo město do nábřežní zdi na Blahoslavově ulici zabudovat také deset elektrických přípojek, které mají umožnit zásobování energií přibližně 400 metrů dlouhé náplavky. A to zejména při různých slavnostech, festivalech a dalších kulturních akcích.

FOTOGALERIE: Jedinečná atmosféra i neustálé vyklízení. Vánoční trhy na olomoucké náplavce prošly testem

Na takřka čtyři sta metrů dlouhé náplavce u řeky Moravy v Olomouci bylo zejména o víkendu rušno. Ve vydlážděném prostoru, který je součástí upraveného koryta řeky, se poprvé konaly vánoční trhy. Ty přinesly návštěvníkům pohodovou atmosféru v...

Cílem města je oblast u řeky postupně oživit a pořádat zde více různorodých akcí. Podle primátorova náměstka pro oblast kultury Viktora Ticháka (Piráti a ProOlomouc) má lokalita náplavky za sebou pilotní rok, který poukázal na přínosy a možnosti tohoto prostoru i na nedostatky, na jejichž odstranění se může do budoucna pracovat. Mezi ně se po prosincových vánočních trzích řadí i rezervy technického rázu. „Byla to první větší akce tohoto typu, kdy se využila různá zařízení s vyšším příkonem a ukázalo se, že elektřina možná není úplně správně dimenzovaná a zřejmě by chtělo soustavu trochu posílit. Jde o věci, které se ideálně vyzkouší až samotným provozem. Jsme rádi, že jsme i tuto záležitost mohli otestovat,“ komentoval náměstek Tichák.

Vánoční program na náplavce zahrnoval přibližně dvacítku stánků, z nichž některé zajišťovaly občerstvení a využívaly i spotřebiče s vyšším příkonem. Větší nároky na spotřebu elektrické energie měly i například různé typy přímotopů či zvukový systém menšího pódia. „Krásná a romantická zóna u řeky má velký potenciál například pro pořádání food festivalů. Některé věci je ale potřeba doladit,“ podotkla po adventních trzích na náplavce Jana Šubová z pořádající Olomoucké vinné společnosti. Kromě obtíží s elektřinou se organizátoři a stánkaři potýkali například s nařízením každodenního bezpečnostního vyklízení prostor u řeky, o nastavení režimu pro příští roky chce město také jednat s Povodím Moravy.

Olomoucká náplavka, kterou zalila voda, zůstává dál zavřená. Musí projít kontrolou a úklidem

Poté, co řeka Morava zahrozila zvýšenou hladinou, zůstává náplavka v Olomouci, kterou zalila voda, dál uzavřená. Musí projít kontrolou, po kolaudaci je ještě v záruce, a úklidem. Vybudovaná protipovodňová opatření za stamiliony podle úřadů fungují.

Elektroinstalace na náplavce je vedena kabely CYKY 3x16, maximální příkon na přívodu hlavního jističe s parametrem 3x40 ampérů odpovídá podle zástupců olomouckého magistrátu hodnotě 3x10 kilowattů. „Pro obě vyhlídkové terasy je tento instalovaný výkon stejný. Je technicky možné výkon navýšit na 15 kW,“ sdělila mluvčí radnice Radka Štědrá.

Náklady na vylepšení přípojek by se v kontextu městského rozpočtu pohybovaly poměrně v nízkých částkách. „V případě výměny hlavního jističe na 63 A může činit zatížení na fázi až 15 kW. Navýšení jističe na 63 A představuje jednorázový pořizovací poplatek ČEZ přibližně 12 tisíc korun, a také to znamená navýšení měsíčních plateb za odběrné místo dle ceníku dodavatele. Je pak na zvážení a diskuzi na úrovni vedení města, zda je pro město ekonomické za toto navýšení platit, i v situaci kdy by tento výkon nebyl po většinu roku potřeba,“ doplnila mluvčí.

Uvítali byste na olomoucké náplavce více kulturních a volnočasových akcí?

Celkem hlasovalo34 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Náplavka, protipovodňové opatření, elektřina, elektroinstalace, akce, kultura, řeka, Morava, Olomouc

Slabá elektřina na olomoucké náplavce? Soustavu prověřil vyšší odběr při vánočních trzích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.