Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vedení Olomouce chce pro úředníky za 400 milionů koupit část budovy Namiro

, aktualizováno 25. ledna 2024, 22:02

Olomoučtí radní jsou nakloněni záměru odkoupit administrativní část budovy Namiro v širším centru města. V budově už deset let sídlí přibližně třetina magistrátních úředníků, radnice platí okolo 20 milionů ročně za nájem. Náklady na odkoupení nemovitosti mají dosahovat 398 milionů, město chce připravit splátkový kalendář. Celý plán sklízí i kritiku.

Budovu Namiro v Palackého ulici postavila stejnojmenná společnost. V nemovitosti jsou kromě kanceláří i obchody či byty, které mají své vlastníky. Město si v administrativní části budovy pronajalo v roce 2013 na 20 let zhruba 6400 metrů čtverečních kancelářských prostor. Přestěhovalo do nich úředníky, kteří tehdy měli kanceláře v několika historických budovách v centru Olomouce. Radnice tyto budovy prodala.

Návrh nového modelu parkovací politiky ve městě Olomouc prošel odbornou analýzou, která podle zástupců koaličního hnutí ProOlomouc ukázala na závažné nedostatky připravovaného systému. Ten má projít rozsáhlou revizí a rozšíření placených zón se...

Město za pronájem kancelářských prostor v objektu Namiro ročně platí zhruba 20 milionů korun. „Podpořili jsme nákup Namiro. Je lepší objekt vlastnit, než platit absurdní nájemné,“ uvedl na sociálních sítích náměstek primátora pro oblast strategii a řízení Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti). Záměr koupě bude v březnu ještě projednávat olomoucké zastupitelstvo.

V uplynulých letech město podle koaličního hnutí ProOlomouc obdrželo dvakrát nabídku na odkup budovy Namiro, radnice navíc neúspěšně hledala i jiné možnosti budov pro magistrátní úředníky. V hledáčku měla například budovu bývalé pobočky pošty na Horním náměstí, avšak ze zvažované transakce nakonec sešlo. V úvahu připadá i využití části Hanáckých kasáren, které ale stále vlastní stát a dosud nebyla zadána studie jejich využitelnosti. Podle aktuálního usnesení rady města řešil olomoucký magistrát i nabídku soukromé firmy na odkoupení pozemků s několikapodlažní budovou na nároží ulic Velkomoravská a Babíčkova za přibližně 100 milionů korun. Tuto alternativu ale radní zastupitelstvu po projednání nedoporučují.

„Ze srovnání parametrů všech dostupných variant vychází ekonomicky nejlépe nabídka na odkup budovy Namiro za necelých 400 milionů korun. Přes výhrady k objektu, od jeho neslavné historie, přes složité spoluvlastnictví až po fakt, že Namiro má daleko do kvalitní veřejné administrativní budovy, jsme podpořili záměr jeho nákupu. Je lepší splácet vlastní majetek, než zaplatit dalších minimálně 260 milionů za nájem a na konci nemít nic," uvažují zástupci hnutí ProOlomouc.

Celou věc kritizoval například vlivný člen ODS, který se ucházel o post lídra strany pro poslední komunální volby v Olomouci, Richard Benýšek. "Ročně teď radnice platí 27 milionů na základě amatérsky nastavené smlouvy. Teď, když jsou technologie budovy na hranici životnosti, si ji koupí za 400 milionů. A to ještě ne celou, jen část. Investor už teď má budovu dvakrát splacenou. Neuvěřitelné. Kdybyste se divili, kam jdou v Olomouci vaše daně. Ano, bude líp. Některým," glosoval to s ironickým nadhledem Benýšek.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, budova, Namiro, budova Namiro, magistrát, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Olomouce chce pro úředníky za 400 milionů koupit část budovy Namiro  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.