Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Přerov chystá festival hudebních hvězd v historickém parku. Proti akci vznikla petice

Ewa Farna, O5 a Radeček, Janek Ledecký a další populární interpreti mají vystoupit v červenci na nultém ročníku přerovského festivalu Velká Morava. Jednodenní akci s předpokládanou účastí až šesti tisíc lidí pořádá město ve spolupráci se soukromou agenturou v historickém parku Michalov. Právě dějiště série koncertů vidí jako problematické iniciátoři petice, kteří v této záležitosti usilují o podporu veřejnosti.

Přerovanům učarovala sdílená kola. Za půl roku stihli takřka 120 tisíc výpůjček

Nadstandardnímu zájmu se už v průběhu prvního půlroku provozu těšila sdílená kola v Přerově. Podle statistik využívá ve městě se 44 tisíci obyvateli možnosti vypůjčení bicyklu takřka osm tisíc lidí. V měsíčních přepočtených porovnáních byl Přerov...

Na 13. července 2024 naplánovalo město Přerov ve spolupráci s agenturou Petarda Productions nultý ročník hudebního festivalu Velká Morava, který se má uskutečnit v části městského parku Michalov. Informaci o pokročilých přípravách akce zveřejnila radnice loni na začátku září. Město do projektu Velká Morava investuje čtyři miliony korun, počítá však s návratností peněz ze vstupného, které se bude pohybovat podle termínu pořízení lístků od 650 do 850 korun.

Ne každý ale se záměrem souhlasí. Od poloviny ledna začal v Přerově sběr podpisů pod petici, která je zaměřená na přesunutí festivalu na jiné místo. „Petici vyprovokovalo masové pop-rockové pojetí akce a vize organizátorů, že by mělo jít o nultý ročník jakési nové tradice. Vadí nám, že nad daným tématem neproběhla diskuze a předpokládáme, že očekávaný nápor až 6000 plánovaných účastníků festivalu významně zasáhne a poničí park Michalov, pro řadu Přerovanů hezké relaxační místo, jednu z výkladních skříní našeho města. Nenapadáme samotné pořádání koncertu, ale jsme přesvědčeni, že pro masové akce podobného typu jsou mnohem vhodnější prostory, například výstaviště, letiště, nebo jiná místa,“ tvrdí iniciátoři petice. 

Festival Velká Morava
Program
13.00 / LEGENDY SE VRACÍ, 14.30 / 05 A RADEČEK, 16:00 / ANNA K. & band, 17:30 / JANEK LEDECKÝ, 19:00 / MICHAL HRŮZA a kapela HRŮZY, 20:30 / POKÁČ, 22.20 / EWA FARNA, 00.05 / NO NAME
Proč Velká Morava Fest?
Přerov plnil úlohu významného centra Velkomoravské říše, kontrolujícího obchodní stezky procházející Moravskou branou. Na území budoucího města vznikaly v 9. století osady, jež byly předpokladem raně středověké sídlištní plochy, která byla plně rozvinuta v 11. století. Dnešní Horní náměstí vydalo před padesáti lety nálezy z velkomoravské doby, v roce 1974 tu byly objeveny dva ženské kostrové hroby, v nichž byly nalezeny i čtyři zlaté, dvě stříbrné a jedna bronzová záušnice. Další nálezy velkomoravských ostruh dávají tušit, že přerovský „Kopec“ byl sídlem elity.  Pozůstatky Velkomoravské říše byly nalezeny také na Žerotínově náměstí, v Mostní ulici a v okolí řeky Bečvy, přes kterou vedl významný brod. 
Zdroj: velkamoravafest.cz

S námitkami se neztotožňuje vedení přerovské radnice. „Červencový festival Velká Morava má být pokračováním akcí, které do města přinesou radost. Petice, která proti konání festivalu v Michalově vznikla, je ukázkou toho, že úspěch se neodpouští – zvláště pak od opozičních zastupitelů, jejichž hnutí Společně pro Přerov za touto iniciativou stojí. Podněcují občany k podpisům, neříkají jim ale fakta – protože je neznají, neboť nás v této věci ani neoslovili,“ reagoval na webu Přerova primátorův náměstek Miloslav Dohnal (ODS, nezav.), který s myšlenkou festivalu před časem přišel.

Ten současně tvrdí, že oblast Michalova je naopak pro pořádání hudebního festivalu vhodná. Při samotném plánování mělo být zohledněno i například období hnízdění ptactva, na které petice rovněž upozorňuje. „Velká část plochy je už zaplocena a zbylá část bude oplocena mobilním hrazením s ostrahou. Tak je možné korigovat efektivně pohyb návštěvníků. Navíc jsme areál doplnili zónou pro děti, aby ho rodiny s dětmi nemusely po dobu festivalu vůbec opouštět. Přesunutí festivalu do jakékoliv jiné okrajové lokality by znamenalo výrazný nárůst počtu vozidel ve městě. Prostým důvodem je dostupnost parku pěšky pro většinu občanů města a tím i eliminace velkého počtu vozidel. Pro mimopřerovské je připraveno zhruba tisíc parkovacích míst – u Laguny, na takzvané cirkusové louce a na dalších místech, o kterých budou návštěvníci informováni,“ odpovídá na tvrzení odpůrců akce náměstek Dohnal. Pro podobné příležitosti sloužil dříve i například areál výstaviště, podle Dohnala ale došlo k prodeji této lokality a v současnosti má spíše charakter staveniště.

Měl by se v parku Michalov v Přerově konat velký hudební festival?

Celkem hlasovalo67 čtenářů

Zájemci o podepsání petice mají tuto možnost na několika místech v Přerově. Podle člena petičního výboru Martina Čechála z opozičního politického uskupení Společně pro Přerov, je cílem získat řádově tisíce podpisů a vyvolat diskuzi o vhodnosti umístění festivalu. „Podpisovou kampaň máme zatím v plánu vést do konce března. Myslím, že asi nejsme tak silní čarodějové, abychom zvládli městu zabránit uspořádat letošní ročník, ale chtěli bychom, aby se v Přerově probudila chuť zachovat krásné místo a aby se v Michalově nepořádaly další takové akce,“ komentoval Čechál.

Část přerovského parku Michalov, město zde plánuje hudební festival Velká Morava.

Úvahy o možném poničení historického parku ale zástupci města odmítají, hlavním dějištěm má být oblast parku, která byla už při rekonstrukci před dvacet lety určena pro pořádání kulturních akcí. „Areál festivalu bude zabezpečen ochrankou a pořadatelskou službou a park pracovníky Technických služeb města Přerova a Městské policie Přerov. Zkušenosti s ochranou parku a zeleně byly konzultovány s pořadatelem Holešovské regaty, kde - na rozdíl od našeho záměru v Michalově - probíhá osmým rokem festival přímo mezi výsadbou památkově chráněného Holešovského parku, a to za účasti 16 tisíc lidí,“ ujišťuje Miloslav Dohnal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com, Město Přerov

Štítky Festival, hudební festival, Velká Morava, Přerov, petice, petice festival, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov chystá festival hudebních hvězd v historickém parku. Proti akci vznikla petice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.