Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přerovanům učarovala sdílená kola. Za půl roku stihli takřka 120 tisíc výpůjček

Nadstandardnímu zájmu se už v průběhu prvního půlroku provozu těšila sdílená kola v Přerově. Podle statistik využívá ve městě se 44 tisíci obyvateli možnosti vypůjčení bicyklu takřka osm tisíc lidí. V měsíčních přepočtených porovnáních byl Přerov mezi 34 městy za uplynulých šest měsíců třikrát na prvním místě v počtu výpůjček.

Podobně jako i další města napříč Českou republikou má i Přerov svého provozovatele služby takzvaného bikesharingu, tedy sdílených kol. Možnost využít zapůjčení bicyklu na patnáct minut zdarma a dále dle platného ceníku Přerované hojně využívají. Podle náměstka přerovského primátora pro oblast dopravy Tomáše Navrátila (ANO) ujeli na sdílených kolech obyvatelé a návštěvníci města v součtu přes 140 tisíc kilometrů, za prvních šest měsíců od zavedení této možnosti se jednalo o celkem 118 561 výpůjček. Za každou jednotlivou jízdu hradí Přerov společnosti částku 14,78 Kč bez DPH. Za úvodní půlrok by tak díky velkému zájmu mělo město zaplatit přibližně 1,7 milionu. Podle náměstka Navrátila mají sdílená kola řadu výhod.

Známá místa i skrytá zákoutí. Přerov už chystá nový kalendář, fotkami může přispět kdokoliv

Po snímcích od věhlasného fotografa a následně malbách od dětí ze základní umělecké školy budou jádro kalendáře města Přerova pro rok 2025 tvořit fotografie zaslané občany. Radnice už začala shromažďovat atraktivní zachycení ulic, památek a...

„Jsou skvělou volbou pro naše zdraví a kondici, lidé si ušetří i starosti s parkováním. A samozřejmě nemůžeme zapomenout na přínos pro naše město a životní prostředí. Sdílená kola snižují dopravní zácpy a emise škodlivin. Pomáhají nám dosáhnout udržitelnosti a podporovat ekologičtější způsoby dopravy,“ komentoval na sociálních sítích Navrátil.

V ulicích Přerova je rozmístěno přes padesát stanovišť, kde mohou lidé kolo k zapůjčení najít nebo po skončení jízdy zanechat. „Sdílená kola jsou jednoduchá na používání. K jejich úspěchu v Přerově určitě přispívá i téměř rovinatý terén a kvalitní síť cyklostezek,“ přemítá Navrátil. V ulicích je k dispozici 140 kol, a v přepočtu množství kol a výpůjček byli Přerované za posledního půlroku nejaktivnější ze všech měst, kde firma Bikesharing zajišťuje.

Sdílená kola využívají například i občané Prostějova, kde tuto službu provozuje firma Rekola. Ta tentokrát ve městě testuje i zimní provoz. Naopak v Přerově je v současnosti možnost bikesharingu pozastavena a bicykly procházejí údržbou. „Od března 2024 budou kola opět k zapůjčení,“ ujistil náměstek Navrátil.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Doprava, sdílená kola, nextbike, půjčování kol, město, Přerov, Olomoucký kraj

Přerovanům učarovala sdílená kola. Za půl roku stihli takřka 120 tisíc výpůjček  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.