Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Záhadný Čertův most, tajemná jeskyně Podkova. V okolí Mladče je řada fascinujících míst

I v těsné blízkosti Olomouce lze objevit fascinující místa, jako jsou záhadný Čertův most nebo tajemná jeskyně Podkova. Také řada dalších lokalit v okolí Mladče láká k dobrodružné procházce a prozkoumávání. Nenáročný výlet zvládnou i děti.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Trasa začíná v Mladči na Olomoucku. Na začátku obce se nachází parkoviště, které je zdarma. Od něho pokračujeme do obce a za kapličkou odbočíme vpravo do úzké ulice. Na konci této ulice se nachází Mladečská lípa, která díky své výjimečnosti patří mezi chráněné památné stromy.

Pak pokračujeme podél potoka po lesní cestě, dokud nedorazíme ke kříži a splavu. Přejdeme přes potok a vydáme se vpravo. Jakmile uvidíme modrou turistickou značku, budeme mít po levé straně mírný kopec a na něm se nachází Čertův most. Podle pověsti je most dílem čerta, ve skutečnosti most vytvořili v 19. století Lichtenštejnové při úpravách terénu.

Nyní se vrátíme zpět, o kousek dál se nachází jeskyně Podkova. Ta opět vznikla v 19. století propojením dvou slepých chodeb. Konce chodeb jsou od sebe vzdáleny 28 metrů. Jeskyní je možné projít, ovšem od listopadu do března je uzavřena kvůli ochraně zimujících netopýrů.

Pár metrů dále se nachází rozcestník, který nás zavede k místu s názvem Rytířská síň. Jedná se o stavbu v podobě antického chrámu, který byl postaven okolo roku 1730 z šestnácti jónských sloupů. Do dnešního dne byl zachován pouze jeden. 

Pak se vrátíme k rozcestníku a pokračujeme po modré značce, projdeme kolem Řimických vyvěraček a jakmile dorazíme k rozcestníku Za Třesínem, scházíme na červenou značku ve směru na Mladeč. Ta nás dovede k Mladečským jeskyním, které byly objeveny také v 19. století. Jedná se archeologicky významnou lokalitu, kde zimuje několik druhů netopýrů a vrápenců. Doporučuji si předem zjistit otevírací dobu.

O pár desítek metrů dál dojdeme k hlavní silnici, a když odbočíme vlevo, dojdeme zpět na parkoviště. Celá trasa je ideální na příjemnou a nenáročnou procházku, kterou zvládnou i děti a je možné ji projít i s terénním kočárkem.

TIP NA VÝLET: Rozhledna Kelčský Javorník hodinku od Olomouce nabízí nádherné výhledy do všech stran

Dnešní výlet nás zavede na Hostýnské vrchy, kde navštívíme rozhlednu Kelčský Javorník. Ta je zhruba hodinku cesty od Olomouce. Z vrcholu rozhledny ve výšce 35 metrů budeme mít nádherné výhledy do všech světových stran.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, Mladeč, jeskyně, Podkova, Čertův most, Ďábelský most, Olomoucký kraj, Lichtenštejnové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Záhadný Čertův most, tajemná jeskyně Podkova. V okolí Mladče je řada fascinujících míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.