Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Přestavba za desítky milionů. Vyhledávaná škola na Svatém Kopečku získá novou družinu

Jednou z největších investic města Olomouce bude v letošním roce kompletní přestavba nevyužívané budovy na Svatém Kopečku, která má poté sloužit tamní základní škole jako družina. Rozsáhlá rekonstrukce vyjde přibližně na 65 až 70 milionů, značnou část nákladů ale uhradí radnice z dotačních prostředků.

Základní škola Dvorského v olomoucké části Svatý Kopeček zažila v posledních pěti letech nebývalý nárůst počtu nových žáků, který se dokonce zdvojnásobil. Vzdělávací instituce je kromě oblasti svého sídla spádovou školou i pro Droždín, Lošov a Radíkov, dojíždí sem i děti ze Samotišek, Bukovan či Bystrovan. „Abychom nemuseli odmítat nové žáky, tak jsme zvýšili kapacitu základní školy a kapacitu školní družiny. Tento stav vedl k tomu, že jsme museli zrušit samostatné učebny školní družiny a zkombinovat je s kmenovými učebnami základní školy, složitě žáky přesouváme v době provozu školní družiny mezi jednotlivými učebnami, komplikovaně zajišťujeme hygienickou stránku těchto přesunů, ergonomii žákovských lavic a židlí, řešíme problémy s úložnými prostorami pro pomůcky základní školy a školní družiny a podobně. Rovněž se nám překrývá doba, kterou tráví ve školním dvoře školní družina a současně zde probíhá výuka tělesné výchovy a praktických činností. Žáci si překáží, navzájem se ruší, komplikuje to dohled ve výuce a plnění vzdělávacích cílů,“ vylíčil složitější situaci ředitel ZŠ a MŠ Olomouc, Dvorského 33 Jan Kolisko.

Šternberk získal krajský titul Historické město roku, komise ocenila péči o památkovou zónu

Podruhé v řadě získal Šternberk titul historické město roku 2023 v Olomouckém kraji. Odborná komise ocenila výsledky dosažené v oblasti péče a obnovy památkově chráněné zóny. Třináctitisícové sídlo tak postoupilo do celostátního kola soutěže,...

Řešením má být nová školní družina, ve kterou se promění nyní nevyužívaná stavba v ulici Křičkova. Ta se nachází přibližně 200 metrů od hlavní budovy svatokopecké základky. Objekt, ve kterém v minulosti fungovala střední škola, čeká komplexní obnova nejen pro potřeby žáků a zaměstnanců školy. „Mimo školní družinu bude v budově rovněž vytvořeno zázemí komunitního centra pro Svatý Kopeček a okolí a na pozemku vznikne nové fotbalové hřiště pro malou kopanou s umělým povrchem,“ informoval ředitel školy na Svatém Kopečku.

Současný charakter školní družiny ZŠ Dvorského
Školní družina při ZŠ a MŠ Olomouc, Dvorského 33, se skládá ze tří oddělení s celkovou kapacitou 90 žáků. Všechna tři oddělení jsou umístěna ve třídách základní školy, pro svou činnost využívají i další prostory školy jako např. cvičnou školní kuchyni, počítačovou učebnu, tělocvičnu, školní sportoviště, pozemky a hřiště. Vstupní prostory a sociální zařízení má ŠD společné se ZŠ. Provoz ŠD je rozdělen na ranní provoz od 6.30 do 7.30 hod. a odpolední provoz zejména od 11.35 do 17.00 hod. ŠD není pokračováním školního vyučování, má svá specifika, která ji odlišují od školního vyučování. Výše uvedenými formami žáci získávají, procvičují, rozvíjí a upevňují své znalosti, dovednosti a postoje.
Zdroj: ZŠ a MŠ Olomouc, Dvorského 33

Dalším benefitem chystané přestavby je podle něj také zlepšení dopravní situace v okolí školy. „V ulicích okolo vstupu do základní školy jsou zákazy vjezdu a velmi omezené možnosti parkování, přičemž na sousedním pozemku uvedeného objektu se nachází parkoviště, které problém s parkováním rodičů nejmenších žáků z vetší části řeší,“ dodal Kolisko.

Záměr je v pokročilé fázi příprav a podle primátorova investičního náměstka Miloslava Tichého (ANO) město již má schválenou dotační podporu z ITI Olomoucké aglomerace v maximální výši 85 procent způsobilých výdajů. Náklady město předpokládá na úrovni 65-70 milionů korun, pro financování bude ještě rozpočtovou změnu schvalovat zastupitelstvo. Konkrétní hodnota zakázky bude zřejmá až po výběru stavební firmy. „Termín kompletní rekonstrukce by měl být od dubna či května letošního roku do konce příštího roku,“ podotkl náměstek Tichý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Základní a mateřská škola Olomouc, Dvorského 33

Štítky Investice, rekonstrukce, stavba, škola, základní škola, Svatý Kopeček, ZŠ Dvorského, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba za desítky milionů. Vyhledávaná škola na Svatém Kopečku získá novou družinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.