Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šedesát milionů za postavení větrných elektráren u Branné. O jejich výstavbě budou jednat zastupitelé

Čtyři větrné elektrárny plánuje postavit u Branné na Šumpersku společnost Meridian Nová energie. V případě výstavby by obec měla od investora v průběhu následujících let získat desítky milionů korun. Záměr by mělo zastupitelstvo projednat na jaře.

Čtyři větrné elektrárny by měly mít celkový výkon 24 megawatt. Společnost Meridian Nová energie je má v plánu postavit u Branné na Šumpersku. Aby vedení obce získalo informace o postoji veřejnosti ke stavbě téměř 150 metrů vysokých větrníků, uspořádalo otevřenou anketu.

Do ankety se mohl nejdříve zapojit kdokoliv s odůvodněním, že je Branná známým turistickým cílem. „Většina lidí, co odpovídala, byla nejdříve proti. Když jsme ale zúžili kritérium pouze na trvale žijící obyvatele v Branné, tak většina byla pro,“ vysvětlil starosta obce Martin Alexa (SNK Branná). Pro stavbu čtyř větrných elektráren se vyslovilo 73 ze 100 obyvatel Branné, kteří se do hlasování zapojili. Branná má celkem 274 obyvatel, z toho 220 voličů.

Česká republika poskytla válečným uprchlíkům humanitární dávky za 16,3 miliard korun

Česko poskytlo válečným uprchlíkům z Ukrajiny na humanitárních dávkách od začátku války do poloviny února zhruba 16,33 miliardy korun. Stát přispíval i českým domácnostem, které uprchlíky ubytovaly. Celkem jim na solidárním příspěvku vyplatil...

„Důvod, proč jsme anketu uspořádali, bylo, že jsme nechtěli v sedmi lidech bez nějaké debaty o něčem takovém rozhodovat,“ objasnil starosta. „Samozřejmě byly hlasy pro i proti. Anketu jsme vytvořili pro to, abychom měli nějaký podklad pro lepší rozhodování,“ doplnil.

Větrné elektrárny chce firma vybudovat v okolí Suchého vrchu v severní části katastru Branné. Každý větrník by měl být 149 metrů vysoký a lopatky by měly být dlouhé 75 metrů. Výkon by měly mít šest megawatt.

Společnost Meridian nabídla obci jednorázový příspěvek milion korun a každoroční platbu 300 tisíc za každý větrník. Součástí nabídky by také měl být příspěvek 6 tisíc korun na energie pro občany s trvalým pobytem v Branné, který by se měl vyplácet jednou ročně. Podle starosty oslovily obec další tři investoři.

Větrníky mají plánovanou životnost na 20 let. Takže obec podle propočtů může získat celkem 60 milionů korun. Vedení Branné ještě bude muset společně s právníky prostudovat návrh smlouvy s investorem a následně bude o záměru hlasovat zastupitelstvo. Podle zjištění Hanácké drbny se zatím pro stavbu elektrárny vyslovil i zastupitel a zároveň provozovatel místního skiareálu Rostislav Procházka

Právě kompenzace byly podle starosty hlavní motivací pro občany, kteří se záměrem souhlasili. „My jsme anketu uvedli ve světle právě těch kompenzací, které nám firma Meridian navrhla. Myslím si, že tohle byl hlavní motivační prvek, proč s tím souhlasí,“ uvedl starosta. Podle něho jsou důvody pro nesouhlas s výstavbou větrníků hluk, který elektrárny dělají, nevzhlednost stavby a složitá ekologická likvidace.

Základna záchranky ve Zlatých Horách? Problémem je nedostatek personálu, říká náměstek hejtmana

Na Jesenicku opět rezonuje dlouhodobý požadavek na zřízení výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby ve městě Zlaté Hory poblíž hranice s Polskem. Dojezdový čas záchranářů v této lokalitě přesahuje zákonem stanovený dvacetiminutový limit,...

U nedaleké Ostružné na Jesenicku je od roku 1994 v provozu šest větrných elektráren s celkovým výkonem šest MW. Další dvě větrné elektrárny stojí u Kopřivné na Šumpersku a u obce Kouty nad Desnou na Šumpersku fungují tři větrníky.

Investoři svoji pozornost v uplynulých letech soustředili hlavně na podhůří Nízkého Jeseníku. Mezi obcemi Hraničné Petrovice a Jívová vyrábějí elektřinu dvě větrné elektrárny, z nichž každá má výkon 850 kilowattů. Větrný park čítající devět stožárů s celkovým výkonem 18 megawattů se tyčí k nebi u nedaleké Lipiny.

U Jívové investor od loňska staví dalších pět větrníků s celkovým výkonem deset megawattů. V některých obcích záměry narážejí na odpor obyvatel. Moravský Beroun kvůli zvažované stavbě 17 větrných elektráren v létě uspořádá referendum.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ČR, energie, správa, Branná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

60 milionů za postavení větrných elektráren u Branné. O jejich výstavbě budou jednat zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.