Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Zpěváka a skladatele Pavla Nováka bude v Přerově na Laguně připomínat lavička s jeho podobiznou

Vyřezávaná lavička s podobiznou Pavla Nováka bude na Laguně v Přerově připomínat tohoto populárního zpěváka, skladatele a přerovského patriota. Dílo uměleckého řezbáře Pavla Dlabala vzdá poctu hudebníkovým nedožitým osmdesátinám, které by oslavil 10. března. Výročí připomene také výstava na náměstí.

Stejnojmenný syn známého přerovského zpěváka Pavla Nováka zemřel. Sedmapadesátiletý muž, po kterém bylo vyhlášeno pátrání, zemřel na Pelhřimovsku. Věnoval se rovněž zpěvu.

Od smrti hudební ikony 60. let minulého století a autora stovek hitů Pavla Nováka v únoru uplynulo patnáct let. Hudební hvězda ve věku 64 let prohrála svůj boj s rakovinou. Vzpomínka se uskuteční v pátek 8. března. Nováka připomene výstava ve výlohách domů na náměstí TGM, která naváže na výstavu k jeho nedožitým sedmdesátinám.

"Přesně před deseti lety jsme shromáždili tisíce řádků textu, stovky fotografií a další artefakty. Vzpomínková výstava byla tehdy pojata opravdu velkoryse, nechyběla třeba nejoblíbenější kytara Pavla Nováka, klobouk nebo fotokoutek. Letošní ambicí bylo připomenout obě výročí Pavla Nováka ve veřejném prostoru, proto je výstava oproti originální podobě značně zredukována," uvedla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Novákovu zlatou éru při vernisáži v 15:00 dokreslí hudební doprovod Dušana Milloniga, který stál u založení kapely Vox.

O hodinu později bude slavnostně předána k užívání lavička od uměleckého řezbáře Pavla Dlabala ze Senice na Hané, která bude stát u Laguny. Je na ní podobizna zpěváka s krátkým popiskem. Město za ni zaplatilo 27,5 tisíce korun a počítá s tím, že počet laviček slavných přerovských rodáků se v budoucnu rozšíří. "Každopádně Pavel Novák by měl být tím, kdo tradici zahájí. Lavička bude dlouhá 2,5 metru, na opěradle je zpodobněn umělec s kytarou, která k němu patřila, a za ním je vidět i kousek starého Přerova," uvedl náměstek primátora Přerova Miloslav Dohnal (ODS).

Zpěvák Pavel Novák byl jedním z nejslavnějších přerovských rodáků. Zemřel 11. února 2009 ve věku 64 let, kdy prohrál svůj boj s rakovinou. Zpívat začal na gymnáziu v roce 1961 se souborem tradičního jazzu Dixiland Přerov. Svou první rozhlasovou nahrávku pořídil o rok později. V roce 1964 byl jedním se zakladatelů skupiny Synkopy, s níž natočil úspěšnou píseň Vyznání. V roce 1967 získal bronzového slavíka a založil vlastní skupinu Vox. Koncertoval téměř po celém světě. Je také autorem knížek pro děti, pětisetstránkové knihy vzpomínek i kratších povídek.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Pavel Novák, lavička, pocta, výročí, narození, úmrtí, zpěvák, rodák, skladatel, Přerov, laguna, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpěváka a skladatele Pavla Nováka bude v Přerově na Laguně připomínat lavička s jeho podobiznou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.