Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Sanitář, fotograf a speleolog. Prostějovská nemocnice má kreativního zaměstnance

Petr Hruban pracuje v prostějovské nemocnici jako sanitář více než pět let. Předtím vystudoval zootechniku a pracoval v zemědělství a postupně vystřídal několik povolání. Hledal takové, které ho bude nejvíce naplňovat. Kromě své práce má ale zajímavé koníčky - fotografování a speleologii.

Speleologie, tedy disciplína zabývající se výzkumem jeskyní, začala Petra Hrubana zajímat už v dětství. Nejvíce byl fascinován podzemím hradů a zámků.  Do roku 2020 byl také členem české speleologické společnosti a v současnosti zkoumá důlní díla na Jesenicku. Tam dokumentuje doly železných rud, barevných kovů nebo grafitu.

Od svých patnácti let se také věnuje fotografování přírody. Před dvěma lety byl dokonce osloven s nabídkou uspořádání výstavy. „Oslovila mě paní Maršálková, tehdejší ředitelka prostějovského divadla. K tomu návrhu patrně přispělo i vydání nástěnného kalendáře s mými fotografiemi a s kresbami hornických motivů ve spolupráci s Pavlem Zlínským,“ vysvětlil Hruban. Nebyla to však jeho první výstava. „Výstav jsem měl za mé éry speleologie již přes dvacet. Dokonce se mi podařilo vydat knihy Olomoucké podzemí a později Zlatohorské podzemí, ta byla vydána také v němčině, angličtině a polštině,“ vyjmenovává své úspěchy Petr Hruban.

FOTOGALERIE: Wolker stokrát jinak. Prostějovské muzeum pojalo výstavy k výročí básníkova úmrtí netradičně

Výstavy ke stému výročí úmrtí básníka a prostějovského rodáka Jiřího Wolkera pojalo zdejší muzeum velmi netradičně. Kromě nové stálé expozice s názvem #JIRIWOLKER, kde hraje roli i umělá inteligence, návštěvníci uvidí také dvě doprovodné výstavy...

V současné době si mohou návštěvníci Městského divadla v Prostějově prohlédnout další výstavu. Tentokrát s názvem Krásy a tajemno podzemí. Fotografie budou vystaveny až do 20. března a zájemci je mohou vidět vždy v době konaného divadelního představení.

„Pocit ze současné vernisáže mám velmi pozitivní. Moc mile mě překvapila obrovská účast za velké podpory mých kolegů z nemocnice i speleologických přátel. V budoucnu bych rád se svými výstavami pokračoval,“ uvedl Hruban a dodal, že se rýsuje vernisáž v olomouckém Vlastivědném muzeu nebo v prostějovském zámku.

Podle Petra Hrubana je důležité najít rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. „Přestože mě má práce moc baví a naplňuje, myslím si, že by měl mít každý člověk také vedlejší zájmy a možnosti seberealizace a ne chodit pouze do práce. Pro mě je to speleologie a fotografování. Tyto aktivity mi pomáhají se odreagovat,“ vysvětlil. „Jsme hrdí a vděční, že máme v naší nemocnici takto kreativní zaměstnance, kteří i mimo své náročné zaměstnání mají tak obohacující zájmy,“ uzavřela hlavní sestra prostějovské nemocnice Marie Jouklová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Prostějov

Štítky Protějov, nemocnice, AGEL Prostějov, Petr Hruban, sanitář, fotograf, speleologie, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Sympatickej pán.Doufám,že svoji práci sanitáře bere odpovědně.Jeden mnůj známý také pracoval na takové pozici v brněnské nemocnici U sv.Anny a rád ušeoval vystrašené pacienty,které vozhil na operace.Je to špatně placená práce,ale smysluplná.

Sobota, 24. února 2024, 21:38Odpovědět

Lenka Kuchařová

PS.Oprava ,,můj známý, utěšoval a vozil "Omlouvám se,že jsem si svoji poznámku před odesláním nezkontrolovala.

Sobota, 24. února 2024, 21:40Odpovědět

Sanitář, fotograf a speleolog. Prostějovská nemocnice má kreativního zaměstnance  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.