Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Statečná žena vyběhla z paneláku zachránit tonoucího. Další lidé u šumperského rybníku jen přihlíželi

Mimořádnou odvahu prokázala v polovině února Adéla Kašparová ze Šumperku, když se vrhla do místního rybníku na pomoc podnapilému muži, který se topil. Čin fyzioterapeutky ze šumperské nemocnice ocenili nejen strážníci městské policie, ale také vedení zdravotnického zařízení či spolek Bezpečný Šumperk. Zachránkyně běžela na místo ze svého bytu, kolemjdoucí lidé tonoucímu ani rozhodné ženě nepomohli.

Adéla Kašparová zahlédla z okna svého bytu u rybníku Benátky nedaleko šumperského vlakového nádraží muže, který spadl do vody a nemůže ven. Lidé poblíž vodní plochy zvané Šenkes se k pomoci neměli, z osmého patra paneláku tak vyrazila na pomoc sama. Událost měla šťastný konec, k tonoucímu se dostala včas a na místo brzy přijela hlídka městské policie, která dvojici ve studené vodě pomohla. Strážníci poskytli muži potřebnou první pomoc a zjistili, že do vody spadl, když si chtěl pod vlivem alkoholu umýt obličej.

Rozhodným postupem se podle zástupců nemocnice i městské policie se Adéle Kašparové podařilo muže zachránit ze život ohrožující situace. „Cestou jsem si v hlavě akorát sesumírovala, jak postupovat, abych muže zachránila. A že se asi budu muset svléknout, protože v oblečení, které mám na sobě, se mi bude špatně plavat,“ popsala na webu nemocnice odvážná fyzioterapeutka.

Vrtulník letecké záchranné služby z Olomouce startuje již několik týdnů k zásahům s důležitým vylepšením. Pro případ vážných úrazů vozí záchranáři na palubě balení s jednotkou krve skupiny nula negativní.

U rybníku se tak svlékla do spodního prádla a vydala se muži na pomoc. „Samotné se jí ho ven dostat nepodařilo a okolostojící lidé jí bohužel, navzdory jejím prosbám, nepomohli. A tak ho, i díky své dobré fyzické kondici, udržovala až do příjezdu městské policie nad hladinou rybníka,“ vylíčila mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Významný počin ocenili strážníci, nemocnice i spolek Bezpečný Šumperk. „Rozhodli jsme se paní Kašparové za její odvážný čin poděkovat. Jsme na ni moc hrdí a nesmírně si vážíme toho, že máme v nemocnici takové zaměstnance, kteří se nebojí pro záchranu druhých nasadit vlastní život,“ prohlásila náměstkyně pro nelékařské zdravotnické profese Monika Žaitliková.

Kuráž a účast jako zdravotnice ale neměli kolemjdoucí u rybníku, jiní se zase přidali na sociálních sítích s názorem, že její postup byl špatný, protože ohrozila sama sebe. Více než ojedinělé negativní reakce v komentářích zamrzela Adélu Kašparovou lhostejnost lidí, kteří v nouzi odmítli pomoci. „Celou noc jsem přemýšlela nad tím, co by se asi stalo, kdyby se v takové situaci ocitlo například mé dítě. To by mu nikdo nepomohl? Myslím, že lidé by měli být všímavější, protože nikdy nevíme, kdy se dostaneme do situace, kdy i my budeme potřebovat pomoc neznámých kolemjdoucích,“ uzavřela udatná Šumperanka.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Šumperk, Městská policie Šumperk

Štítky Společnost, ocenění, zdraví, záchrana života, záchrana tonoucího, rybník, Šumperk, Městská policie Šumperk, Nemocnice Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statečná žena vyběhla z paneláku zachránit tonoucího. Další lidé u šumperského rybníku jen přihlíželi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.