Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Netopýři v Javoříčských jeskyních se budou „probouzet“. Je jich tam více než šest tisíc

Během pravidelného zimního sčítání netopýrů v Javoříčských jeskyních jich letos pracovníci zastihli přes šest a půl tisíce. V sobotu 23. března se budou netopýři „probouzet“. Jeskyně na tento den připravují speciální prohlídky s průvodcem. Kapacita je omezena a na prohlídky je potřeba se předem objednat.

Netopýrů letos v Javoříčských jeskyních napočítali přes šest a půl tisíce. „Celkem 13 sčitatelů zastihlo a zaevidovalo 6637 kusů zimujících letounů sedmi druhů. Nejpočetnějším byl vrápenec malý s počtem 6433 kusů,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí Javoříčských jeskyní Martin Koudelka. Podle něj je početnost srovnatelná s rekordním rokem 2022 a Javoříčské jeskyně jsou tak stále největším známým zimovištěm letounů na území České republiky.

Zájemci mohou netopýry v Javoříčských jeskyních vidět předposlední březnovou sobotu. Půjde o speciální prohlídky s názvem „Probouzení netopýrů. „Během nich se návštěvníci seznámí s množstvím zajímavostí ze života těchto nočních létajících savců a ukážeme jim, jak vypadá jejich odborný výzkum. Každý účastník také obdrží v ceně vstupenky malý suvenýr, “ vysvětlil mluvčí Správy jeskyní České republiky Pavel Gejdoš.

Podle organizátorů jsou prohlídky vhodné pro dospělé návštěvníky a děti starší šesti let a uskuteční se za každého počasí. „Je dobré ale nezapomenout na teplé oblečení. V jeskyních je celoroční konstantní teplota 8 stupňů Celsia a zájemci tam stráví necelé dvě hodiny,“ doplnil Gejdoš. Kapacita jeskyní je omezena a proto je třeba se na prohlídky předem objednat na telefonním čísle 730 575 924 nebo prostřednictvím e-mailu javoricko@caves.cz.

Odborníci netopýry v Javoříčských jeskyních systematicky monitorují už 35 let. První zmínka o letounech v této lokalitě pochází od pražského zoologa Friedricha A. Kolenatiho již z roku 1856.  Během loňského roku do jeskyní u hradu Bouzov zavítalo přes 40 tisíc návštěvníků. V březnové všední dny se v Javoříčských jeskyních konají vždy dvě prohlídky – v 10 a 13 hodin. Další informace o časovém harmonogramu prohlídek najdou zájemci na webových stránkách.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky netopýři, Javoříčské jeskyně, Probouzení netopýrů, jeskyně, prohlídky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netopýři v Javoříčských jeskyních se budou „probouzet“. Je jich tam více než šest tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.