Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rekonstrukce uzavřela klíčovou část olomoucké transfuzky. Jak se upraví proces darování krve?

Stavebními a technickými úpravami za téměř sto milionů korun prochází pavilon Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Rozsáhlá rekonstrukce se dotkne i dárců krve, odběry nejcennější tekutiny budou probíhat v jiné budově.

Poměrně rozsáhlé stavební úpravy se v areálu olomoucké fakultní nemocnice týkají v současnosti také objektu s označením L, kde má své sídlo kromě Transfuzního oddělení také rehabilitace a lůžková část hemato-onkologické kliniky.

Podle vedoucího odboru investic FN Olomouc Františka Valíčka zůstává dispoziční řešení pavilon z větší části ve stávající podobě, zachovány budou při rekonstrukci i hlavní vstupy do objektu či do jednotlivých oddělení. V průběhu stavby má dojít k drobným dispozičním změnám, které řeší zejména požadavky hygieny a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „Ve druhém nadzemním podlaží vzniká nová nástavba, čímž dochází k rozšíření stávajícího půdorysu v místě původní, nevyužívané ploché střechy. V nově vzniklém prostoru budou umístěny pracovny a výuková místnost, včetně hygienického zázemí. Přesun administrativní části umožňuje nejen rozvoj laboratorní části objektu, ale současně také vytvoření kompaktního celku za dodržení aktuálních legislativních požadavků,“ objasnil Valíček.

FOTOGALERIE: 470 mililitrů nejen modré krve. Fotbalová Sigma Olomouc hostila speciální odběr

Test krve v antidopingové místnosti, pohovor s lékařem v kabině rozhodčích a poté už na odběr do šatny hostů. Fotbalový Andrův stadion v Olomouci poskytl nezvyklé kulisy pro dárcovství krve. Zdravotníci z Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice...

Stavební práce se tento týden z laboratoří rozšířily i do srdce transfuzního oddělení, tedy do dárcovského centra. V pondělí zde proběhly poslední odběry, následovalo stěhování a od středy 13. března se podle informací uvedených na webových stránkách zdravotnického zařízení celý proces darování krve a plazmy dočasně rozdělí na několik míst.

Pro účely evidence a registrace dárců budou před transfuzním oddělením připravené kontejnerové buňky. Odtud se pak budou rozdělovat další kroky dárců plazmy a dárců krve. „Od středy 13. března budou odběry krve probíhat v budově K, zatímco dárci plazmy a destiček budou mít od čtvrtka 14. března k dispozici prostory laboratoří v budově L,“ uvádí transfuzní oddělení.

Po vykonání důležitého skutku pomoci druhým lidem nepřijdou klienti dárcovského centra ani o tradiční doplnění živin v podobě občerstvení. „Bude zajištěno v každé budově zvlášť. Po dobu rekonstrukce sice transfuzka nebude podávat párky, ale dárci si budou moci vybrat z nabídky sendvičů, nebo humusovou pomazánku, různé paštiky a linecké cukroví,“ ubezpečují zástupci pracoviště.

„Nepohodlí, kterému budou naši dárci do září vystaveni, mě pochopitelně moc mrzí, ale pevně doufám, že na nás kvůli tomu nezanevřou, a naopak nás v tomto nelehkém období podrží. Jsem přesvědčená, že jim osud pacientů fakultní nemocnice nebude lhostejný a že nám s péčí o ně pomůžou,“ věří primářka Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Dana Galuszková.

„Cílem rekonstrukce je vytvořit komfortní moderní prostředí, které si naši dárci jistě zaslouží. Než však k tomu dojde, budeme nuceni transfuzní přípravky odebírat ve ztížených podmínkách, takže nás čeká od března velmi náročné období - jak pro naše dárce krve, ale i pro personál. Nemůžeme si totiž dovolit přerušit provoz, potřebujeme krev pro pacienty naší nemocnice i pro náš region,“ dodala primářka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Nemocnice, rekonstrukce, stavba, pavilon L, transfuzní oddělení, Fakultní nemocnice Olomouc, darování krve, dárcovství, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce uzavřela klíčovou část olomoucké transfuzky. Jak se upraví proces darování krve?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.