Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Traktory opět projedou Olomoucí. Zemědělci opakují protestní jízdy

Po hlavních komunikacích v Olomouci budou projíždět ve středu dopoledne desítky traktorů a jiné těžké techniky, zemědělci z regionu se připojují k celoevropskému protestu. Na problémy agrárního sektoru budou upozorňovat protestní jízdy také v ulicích Prostějova a Přerova.

Podobnou protestní akci zemědělci v kraji uspořádali na konci února. Například do Olomouce tehdy vjela kolona několika desítek zemědělských strojů ze čtyř směrů, na dopravně vytížených místech docházelo ke komplikacím v provozu.

Souhlasíte s protestními jízdami zemědělců?

Celkem hlasovalo302 čtenářů

Zemědělci ze Šumperska, Jesenicka a Olomoucka budou mít ve středu ráno sraz u nádraží v Příkazích na Olomoucku, odkud přibližně v 10 hodin kolona zemědělských strojů vyrazí přes Křelov do Olomouce, ve které udělá okružní jízdu po hlavním tahu vedoucím přes Pražskou, Foerstrovu, Albertovu, Velkomoravskou a Tovární ulici. Poté traktory odbočí k nádraží a po třídách Kosmonautů a Svobody se vydají zpět do svých podniků.

„S nelibostí sleduji vyjádření části politiků. Přezíravé pohledy a vyjádření premiéra a některých ministrů této vlády dokazují, že vážnost situace stále není pochopena a o svá práva se tak musíme opět přihlásit. Na tyto traktory jsme si museli vzít úvěry a jsou naším výrobním prostředkem, bez kterého se v 21. století neobejdeme. Nechápu také potřebu politiků nás neustále rozdělovat na velké a malé zemědělce. V problémech jsme všichni a potřebujeme jejich řešení bez ohledu na to, kterým politikům jsme nebo nejsme sympatičtí,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje Václav Koutný.

V Prostějově vede trasa protestní jízdy ulicemi Wolkerova, Brněnská, Dolní, Újezd, Olomoucká a Kostelecká. „Předpokládá se zhoršený průjezd městem,“ upozornili na webu zástupci radnice. Z Prosenic by měla vyrazit zemědělská technika také do Přerova, městem projedou traktory ve dvou kolonách zřejmě po osmé hodině ranní.

Závodníky má na Červenohorském sedle zkrotit soustava radarů. Kde budou měřené úseky?

Soustava hned čtyř sektorů s úsekovým měřením rychlosti by měla zklidnit rychlé řidiče a motorkáře na klikaté silnici I. třídy přes Červenohorské sedlo na pomezí Šumperska a Jesenicka. Ředitelství silnic a dálnic má připravený projekt a směřuje k...

Středeční protesty zemědělců se budou konat u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na 21. března. Zemědělské organizace tvrdí, že cílem protestů je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni. Společně zemědělci v evropských zemích protestovali 22. února. V Praze zemědělci protestovali také 7. března.

Čeští zemědělci požadují snížení byrokratické zátěže, podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem. Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací a omezení bezcelního dovozu zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zemědělství, protest, protestní jízda, podnikání, Evropská unie, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šumperk, Jeseník, agrární komora, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Traktory opět projedou Olomoucí. Zemědělci opakují protestní jízdy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.