Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Olomouc dál chystá proměnu rušných ulic u centra města. Odhad ceny rekonstrukce se blíží miliardě

V příštím roce by měla začít příprava projektové dokumentace pro rozsáhlou přestavbu ulic Palackého, Litovelská a třída Míru v Olomouci. Dopravně vytížená trasa poblíž centra města se má proměnit v přívětivější prostor pro pěší i cyklisty. Ulicemi vede i tramvajová trať, která potřebuje opravu. Odhadované náklady komplexního záměru se nyní pohybují okolo 900 milionů korun.

Územní studii rekonstrukce ulic Palackého, Litovelská a třída Míru v pondělí schválila městská rada. Na sociálních sítích to oznámil primátorův náměstek Tomáš Pejpek (ProOlomouc).

Rekonstrukce má podle něj zlepšit podmínky pro hromadnou dopravu. Město chce vybudovat komfortnější a zčásti i jinak umístěné zastávky městské hromadné dopravy. Po tramvajové dráze by mohly jezdit i autobusy MHD. „Studie vyvolaná potřebou rekonstrukce tramvajové trati řeší celé uličních profily a optimalizuje soužití všech druhů dopravy na této významné radiále,“ poznamenal náměstek.

Olomouc mapovala spokojenost obyvatel. Ocenili dostupnost obchodů, kritizují parkování a dopravu

Dostupnost obchodů a služeb či zdravotní péče v Olomouci pozitivně hodnotili účastníci rozsáhlého průzkumu, který si nechala zpracovat olomoucká radnice. Respondenty naopak netěší dopravní zatížení silnic a také možnosti parkování ve městě....

Schválená studie počítá i s bezpečnějšími přechody pro chodce, obousměrnou cyklotrasou po celé délce ulic či dopravním zklidněním Palackého ulice. Variantou by totiž mohlo být převedení automobilové dopravy na průtahu II. třídy do sousední Hynaisovy ulice. Součástí projektu bude také rekonstrukce inženýrských sítí či nová stromořadí lemující ulice.

Podle prvotních předpokladů by se s rekonstrukcí přibližně kilometrového úseku trojice ulic měly pojit náklady na úrovni 900 milionů korun. „V příštím roce začne projekční příprava. Velkým úkolem bude zajistit financování,“ dodal Pejpek.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, MAAUS

Štítky Rekonstrukce, investice, Palackého, Litovelská, třída Míru, územní studie, přestavba Palackého, Palackého pěší zóna, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc dál chystá proměnu rušných ulic u centra města. Odhad ceny rekonstrukce se blíží miliardě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.