Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Olomouc mapovala spokojenost obyvatel. Ocenili dostupnost obchodů, kritizují parkování a dopravu

Dostupnost obchodů a služeb či zdravotní péče v Olomouci pozitivně hodnotili účastníci rozsáhlého průzkumu, který si nechala zpracovat olomoucká radnice. Respondenty naopak netěší dopravní zatížení silnic a také možnosti parkování ve městě. Celkové hodnocení spokojenosti kleslo oproti obdobnému dotazníkovému šetření z roku 2020 o sedm procent na stále vysokou hodnotu 84 procent.

Statutární město Olomouc po třech letech opakovalo průzkum spokojenosti svých obyvatel, od června do září 2023 lidé sdělovali své postoje prostřednictvím tištěných a online dotazníků. Celkem se zapojilo 1221 respondentů, z nichž 87 procent v Olomouci trvale bydlí. „Cílem průzkumu bylo identifikovat silné a slabé stránky města z pohledu jeho obyvatel a na základě získané zpětné vazby zlepšit poskytované služby. Otázky se týkaly různých aspektů kvality života ve městě – od bezpečnosti, přes bydlení, práci, sociální služby, zdravotní péči, dopravu, až po veřejnou zeleň, obchody, služby či kulturní vyžití,“ shrnula na webu města Lenka Jedličková z marketingového oddělení Magistrátu města Olomouce.

V porovnání s rokem 2020 se podle názorů účastníků průzkumu nejvíce zlepšila síť obchodů a služeb ve městě, ta je hodnocena ve známkovací škále 1 až 4 průměrnou známkou 1,63. Hodnotu 1,74 má dostupnost a kvalita zdravotních služeb a na hodnocení 1,75 pak dosáhlo kulturní vyžití ve městě. Na opačné straně spektra je pak parkování ve městě, které lidé v průměru oznámkovali na úrovni 3,17. Mezi hodnotou 2,81 až 2,94 se pohybují hodnocení dostupnosti bydlení, stavu a údržby silnic ve městě či dopravní zatížení silnic a průjezd městem.

Stovky nových odstavných míst pro Olomouc? Příprava dvou parkovacích domů je na začátku

Olomoucká radnice ve snaze řešit nedostatečné parkovací kapacity ve městě pracuje i na možnostech vybudování parkovacích domů. Vytipováno má hned několik lokalit, kde by mohly vzniknout stavby se stovkami stání pro motorová vozidla. Budovy, které...

Analýza dat z dotazníků provázala i různé parametry, jako vzdělání či věk respondenta s dalšími odpověďmi. „Nejspokojenější věkovou kategorií ve městě jsou nejmladší respondenti ve věku 15 až 26 let, nejnižší spokojenost vyjádřila věková kategorie 40 až 51 let, kterou nejvíce trápí parkování a stav silnic a chodníků. Nejvíce spokojení jsou respondenti se základním vzděláním, nejnižší spokojenost vykázala skupina respondentů se středním vzděláním,“ komentoval Dušan Struna z odboru strategie a řízení olomouckého magistrátu. Podle místa bydliště byla situace napříč všemi městskými částmi velmi podobná, mírně spokojenější byli respondenti z městských částí Lazce, Klášterní Hradisko a Černovír. „Nejstabilnější oblastí, jež se mezi roky 2020 a 2023 téměř nezměnila, byla oblast kriminality a pocitu bezpečí,“ podotkla Jedličková.

Jako nejsilnější stránku města vnímá 28 procent respondentů jeho historii, historické centrum a památky. Paradoxně k vyjádřené nespokojenosti je v kapitole silných stránek na druhé příčce dopravní infrastruktura a dostupnost. Hojně diskutovaná oblast dopravy je u dalších respondentů naopak nejvýraznější slabou stránkou města, takto ji označilo 23 procent účastníků průzkumu, dalších takřka 20 procent jako slabou stránku vidí parkování.

Jak vnímáte dopravní dostupnost a infrastrukturu v Olomouci?

Celkem hlasovalo23 čtenářů

Celková spokojenost oproti roku 2020 klesla mezi muži o 4,6 procenta a u žen procent osm. V součtu byla spokojenost u respondentů 84 procent, zbylých 16 procent účastníků šetření vyjádřilo svoji nespokojenost, případně označilo odpověď nevím. Na pokles celkové spokojenosti z vysoké hodnoty 91 procent v roce 2020 na aktuálních 84 procent mohl mít podle primátorova náměstka Tomáše Pejpka (ProOlomouc a Piráti) vliv širší společenský kontext. „Je pravděpodobné, že toto zhoršení je spojeno s krizemi posledních let, se kterými se potýká celá Česká republika – zejména migrační krize, vysoká inflace, nárůst cen energií a pandemie covidu-19,“ míní náměstek Pejpek s tím, že průzkum spokojenosti umožňuje městu lépe porozumět potřebám a přáním obyvatel a efektivně na ně reagovat.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Město, bydlení, život ve městě, průzkum, dotazníkové šetření, spokojenost obyvatel, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

§ Familia, která trpi absencó PARKOVACIHO mista, je v tomto zřizeni odsózená k Bidě !!! ... to se tyká Panelovéch Slamu, kde situaca řve do nebe ! A přitom, prostorovy Rezervy by byly !

Sobota, 23. března 2024, 12:14Odpovědět

Olomouc mapovala spokojenost obyvatel. Ocenili dostupnost obchodů, kritizují parkování a dopravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.