Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z velkokapacitních zařízení do domků a bytů. Olomoucký kraj chce proměnit dětské domovy

Novou formu fungování dětských domovů připravuje olomoucké hejtmanství. Kraj plánuje nákup či výstavbu až deseti domků či bytů, ve kterých by žily děti se svými vychovateli. Mohly by tak opustit velkokapacitní zařízení, kterých Olomoucký kraj zřizuje osm a v každém z nich pobývá několik desítek dětí.

Kraj by měl v první fázi pořídit tři menší nemovitosti, v budoucnu pak počítá s dalšími sedmi. Výše nákladů, který si transformace dětských domovů vyžádá, zatím není známa.

„Přestěhování dětí do menších objektů má zásadní výhody. Kromě posílení pocitu domova je to také lepší začlenění těchto dětí a mládeže do společnosti," uvedl hejtman Olomouchého kraje Josef Suchánek (STAN). V nových domovech mají jejich obyvatelé společně s vychovateli fungovat jako běžná rodina a sdílet spolu každodenní aktivity. Společně tak budou například vařit, nakupovat a starat se o svoje okolí. Ve skupinkách má být maximálně šest dětí. „Jedná se o změnu celého systému fungování dětských domovů. Nejde jen o to přerozdělit jejich klienty do menších skupinek, ale také o jiný přístup vychovatelů. Ti budou procházet školeními, která je na tuto změnu připraví,“ vysvětlil krajský radní Aleš Jakubec (TOP 09).

Olomouc mapovala spokojenost obyvatel. Ocenili dostupnost obchodů, kritizují parkování a dopravu

Dostupnost obchodů a služeb či zdravotní péče v Olomouci pozitivně hodnotili účastníci rozsáhlého průzkumu, který si nechala zpracovat olomoucká radnice. Respondenty naopak netěší dopravní zatížení silnic a také možnosti parkování ve městě....

Podobný přístup už zvolil Olomoucký kraj v případě sociálních služeb. Přestěhovaní jejich klientů z velkých ústavů do menších domků se podle hejtmanova náměstka Ivo Slavotínka (KDU-ČSL) osvědčilo. „I když plán proměny sociálních služeb budil v počátcích u některých lidí obavy, nakonec se všechny ukázaly jako zbytečné. Klienty se z ústavů podařilo do společnosti výborně začlenit a věřím, že podobný úspěch bude mít kraj i v případě transformace dětských domovů. Život v malé komunitě nápadně připomínající rodinu dětem z dětských domovů nejen dlužíme, ale společenské benefity výrazně převyšují vstupní investiční i provozní náklady,“ řekl Slavotínek.

Část klientů by díky tomu mohla opustit zdi sociálních zařízení a najít nové bydlení ve městech a obcích. Hejtmanství chce zároveň vybudovat moderní ubytovací kapacity pro klienty domovů pro seniory, které nyní fungují například ve starých zámeckých objektech. Celkové investice by měly být mezi dvěma až třemi miliardami korun. Například letos v lednu v obci Králová u Medlova na Olomoucku zprovoznili nový rodinný dům, do kterého se přestěhovali klienti sociálního zařízení z nedalekých Nových Zámků. Několik let fungují domy pro lidi s handicapem v Července, kteří dříve pobývali právě v Nových Zámcích. „Život v menších domcích je pro ně určitě lepší, protože mohou vést život, kterým žijí jejich vrstevníci," dodal Slavotínek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Dětský domov, děti, Olomoucký kraj, transformace dětských domovů, bydlení, byty, domy, výchova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Co zme si vyinkludovali, to si budeme muset krmit ! a bude houšť !

Úterý, 26. března 2024, 21:44Odpovědět

Z velkokapacitních zařízení do domků a bytů. Olomoucký kraj chce proměnit dětské domovy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.