Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Olomoucký kraj vybral ředitele správy silnic. Dál probíhá kontrola zakázek spojených s kauzou

Se začátkem dubna se stane ředitelem Správy silnic Olomouckého kraje dosavadní technický náměstek ředitele Ivo Černý. Ten v čele klíčové servisní organizace stál už v uplynulých měsících, jejím řízením byl pověřen po odvolání předchozího šéfa, který čelí obvinění v korupční kauze Autostráda. V souvislosti s nezákonným ovlivňováním zakázek na dopravní stavby dál pokračují také diagnostické procesy, kterými si hejtmanství nechává zkontrolovat kvalitu provedených oprav silnic.

Krajští radní schválili výsledky výběrového řízení na pozici ředitele Správy silnic Olomouckého kraje, v čele organizace na základě provedeného procesu zůstane prozatímní pověřený ředitel Ivo Černý. Ten dříve působil jako technický náměstek předchozího ředitele Davida Štěpánka, kterého ale krajští radní v závěru loňského roku odvolali kvůli obvinění v případu Autostráda. Právě náměstka Černého pověřilo vedení kraje dočasným řízením správy silnic. Od 1. dubna se funkce ředitele ujme oficiálně. „Má obrovskou zkušenost v této organizaci, působí zde už mnoho let. V poslední době jsme v úzkém kontaktu, protože mám na starost i oblast dopravy. Prošel celým výběrovým řízením a myslím si, že by mohl být opravdu dobrým ředitelem Správy silnic Olomouckého kraje,“ komentoval hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Komise výběrového řízení měla limitovanou možnost volby, o vrcholnou pozici v organizaci, která má na starost přes tři tisíce silnic II. a III. tříd a ročně do jejich údržby nasměruje okolo miliardy korun, se ucházeli pouze dva kandidáti.

Olomoucký kraj kvůli kauze zpřísní kontrolu zakázek. Obviněné zaměstnance nemůže vyhodit

Vedení Olomouckého kraje se podařilo snížit zadlužení a připravit výrazně proinvestiční rozpočet na rok 2024, na hejtmanství ale stále rezonuje také kauza nezákonně ovlivněných zakázek vyšetřovaná Národní centrálou proti organizovanému zločinu....

„Jde o obrovskou firmu s velkou zodpovědností a vysokým počtem zaměstnanců. Kvůli Autostrádě, která proběhla a navázala předtím zřejmě i na dění, které bylo popisováno ve Faltýnkových deníčcích, nemá správa silnic nyní u veřejnosti největšího lesku. To mohlo sehrát roli, že uchazečů o tuto pozici bylo málo,“ poznamenal hejtman s připomenutím případu spojeného s diářem někdejšího šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Olomoucký kraj si tehdy nechal zpracovat audit fungování správy silnic a podal trestní oznámení.

Na konci minulého roku zaskočila nejen vedení hejtmanství zpráva o policejní razii v sídle úřadu a na dalších místech napříč regionem. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili celkem 13 osob, někteří z nich se k nekalému ovlivňování zakázek na dopravní stavby doznali. Mezi trestně stíhanými je i bývalý náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha, který se poté vzdal členství v ODS a také funkcí, do kterých byl zvolen.

Dlouhodobé policejní vyšetřování ukázalo, že finanční výhody mohli účastníci organizované skupiny získávat prostřednictvím šizení materiálů a postupů na prováděných zakázkách. Dotčené stavby nechává hejtmanství odborně posoudit, aby se ukázalo, zda nehrozí riziko výrazného zhoršení kvality díla. „Výsledek ještě nemáme, v současné době se vzorky zpracovávají a laboratorně vyhodnocují, očekáváme, že informace budeme mít během dubna,“ uvedla mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

Podle informací z konce minulého roku chtělo hejtmanství prověřit okolo devíti zakázek, u kterých bylo podezření na možné nedodržení postupů. Server iDNES.cz uvedl, že se mělo jednat například o úsek Olomouc-Slatinice, dále o rozsáhlou rekonstrukci komunikace II/449 u Litovle či například silnici III. třídy u Slatinek na Prostějovsku. „Podle výsledků analýz budeme jednat s dodavatelskými firmami o dalším postupu,“ podotkl hejtman.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky Olomoucký kraj, Správa silnic Olomouckého kraje, ředitel, výběrové řízení, Autostráda, kauza Autostráda, Michal Zácha, obvinění, NCOZ, zakázky, korupce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj vybral ředitele správy silnic. Dál probíhá kontrola zakázek spojených s kauzou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.