Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Olomoucký kraj kvůli kauze zpřísní kontrolu zakázek. Obviněné zaměstnance nemůže vyhodit

Vedení Olomouckého kraje se podařilo snížit zadlužení a připravit výrazně proinvestiční rozpočet na rok 2024, na hejtmanství ale stále rezonuje také kauza nezákonně ovlivněných zakázek vyšetřovaná Národní centrálou proti organizovanému zločinu. Obviněný bývalý náměstek Michal Zácha rezignoval a vystoupil z ODS, personální změny proběhly i na krajském úřadě a Správě silnic Olomouckého kraje. Hejtmanství bude v nepřehledných podmínkách mapovat škody a vymýšlet opatření, které podobným problémům zabrání.

Kvůli podezření z korupce a ovlivňování veřejných zakázek zasahovali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v polovině listopadu na olomouckém krajském úřadě, na přerovské radnici i ve stavebních firmách či v sídle Správy silnic Olomouckého kraje a proběhlo i několik domovních prohlídek. Vyšetřovací spis kauzy realizované elitními policisty pod krycím označením Autostráda, nyní studuje také hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). „Nehledávám v tom nějaké senzace, ale musíme se zorientovat, abychom se při řešení těchto problémů nevydávali nějakou slepou cestou. Důsledky tohoto případu do teď bolestně pociťujeme. Organizovaný zločin tady určitě byl, je to po právu vyšetřované,“ je přesvědčený čelní představitel samosprávného celku.

ODS zrušila oblastní sdružení v Přerově zatížené korupční kausou Autostráda. Je to tlustá čára, věří šéf kraje Major

Republikový sněm ODS zrušil oblastní sdružení v Přerově, jehož členy byli Michal Zácha a Robert Knobloch obvinění z ovlivňování dopravních zakázek v regionu. Rozpuštění ODS na Přerovsku navrhovalo krajské vedení strany, které se tak snaží za...

Hejtmanství reagovalo personálními změnami v rámci zákonných možností, obviněný náměstek pro oblast dopravy Michal Zácha pak na své funkce rezignoval. Na vedoucím postu Správy silnic Olomouckého kraje skončil bývalý policista David Štěpánek, který je taktéž mezi trestně stíhanými. „Ředitele SSOK jsme odvolali z funkce bez udání důvodu, zůstává ale nadále zaměstnancem, stejně jako další obviněný pracovník SSOK, který prováděl stavební dozory. Na kraji je zaměstnaná i bývalá vedoucí odboru veřejných zakázek. Pan ředitel krajského úřadu ji pouze přesunul na jiné pracoviště,“ řekl novinářům hejtman a doplnil: „Podle zákoníku práce je nemůžeme na základě trestního stíhání vyhodit, úplně se s nimi můžeme rozloučit až po odsouzení. Bez ohledu na to, v jakém rozsahu je soud uzná nebo neuzná vinnými, by podle mě neměli tuto práci vykonávat,“ podotkl Suchánek.

Krajské zastupitelstvo se na pondělním zasedání zavázalo k přípravě souboru opatření, které by měly podobné komplikace v budoucnu co nejvíce omezit. „Asi nemáme naivní představy, že je možné korupci zcela vymýtit. Zločinci jsou obecně vždy napřed a poté následují různá opatření. Pořád budou lidé, kteří tomu nebudou chtít odolávat a budou se chtít obohatit,“ uvažuje hejtman Olomouckého kraje.

ODS i přes korupční kausu udržela post náměstka hejtmana. Obviněného Záchu vystřídal Macek ze Šumperka

Náměstkem olomouckého hejtmana krajské zastupitelstvo zvolilo šumperského radního a předsedu tamní buňky ODS Romana Macka. V krajském zastupitelstvu i ve funkci hejtmanova náměstka nahradil obviněného bývalého krajského šéfa ODS Michala Záchu.

Důležité poznatky o postupech organizované skupiny, do níž byli zřejmě zapojeni i pracovníci, kteří měli danou problematiku kontrolovat, poznává Suchánek při čtení přibližně stočtyřicetistránkového policejního spisu. „Nejdůležitější věci se děly mimo krajský úřad. Řízení veřejných zakázek je celkem transparentní proces, na kterém už se toho moc neodhalí. Budeme se více věnovat datové analýze, možná i s využitím umělé inteligence, aby se vyhledávaly nějaké podezřelá slovní spojení, vše co jde, bude přísně elektronicky vedené,“ nastiňuje hejtman plánovaná opatření.

Olomoucký kraj má před sebou také hledání nového ředitel SSOK, klíčovou organizaci provádějící údržbu a investice do silnic II. a III. třídy vede dočasně dosavadní náměstek Ivo Černý. „V lednu budeme vyhlašovat výběrové řízení, dáme si na to hodně času, aby se zpráva rozšířila mezi potenciální uchazeče. Teď to asi nebude úplně nejžádanější flek na pracovním trhu v Olomouckém kraji,“ trpce se pousmál Josef Suchánek.

Dalším úkolem je také kontrola provedení oprav silnic a dalších investic, podle zjištění detektivů NCOZ měla skupina získávat finanční prospěch díky šizení postupů a materiálů, a to pravděpodobně v osmi či devíti případech. „Na ty se budeme muset primárně zaměřit, ale bude potřeba ověřit i další zakázky. To je ten největší malér, za pár let by se to asi muselo řešit, ošizené práce a materiály se mohou vymstít na kvalitě díla. Černý Petr bude pořád na bedrech Olomouckého kraje,“ uzavřel Suchánek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky Krimi, Autostráda, kauza Autostráda, Olomoucký kraj, Správa silnic Olomouckého kraje, Michal Zácha, obvinění, NCOZ, zakázky, korupce

Olomoucký kraj kvůli kauze zpřísní kontrolu zakázek. Obviněné zaměstnance nemůže vyhodit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.