Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Univerzita Palackého bude hostit první ročník degustační přehlídky piv ze studentských mikropivovarů

Již pětatřicet vzorků přihlásili studenti do soutěže domácích piv, která se premiérově uskuteční v Experimentálním pivovaru EUREKA Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Soutěž Studentská pivní liga se na konci května zařadí do programu Moravské vernisáže piva. Nápoje uvařené v domácích či školních mikropivovarech mohou zájemci i nadále registrovat.

Mikropivovary v České republice fungují již na několika středních a vysokých školách. Studentská pivní liga se poprvé uskuteční 25. května v prostorách pivovaru Eureka Univerzity Palackého (UP) v Olomouci, který provozuje její přírodovědecká fakulta.

„Každá střední či vysoká škola může do Studentské pivní ligy přihlásit maximálně deset vzorků piv z vlastní produkce. Degustační kategorie budou zaměřeny na světlé ležáky českého typu, tmavé svrchně kvašené pivo bez omezení stupňovitosti, pivo z alternativních obilovin bez omezení stupňovitosti a takzvaný Brett Saison," uvedli zástupci univerzity.

Těsně pod rekordní laťkou. Univerzita Palackého obdržela 35 tisíc přihlášek ke studiu

Celkem takřka 35 tisíc přihlášek od studentů z 91 států světa eviduje letos Univerzita Palackého v Olomouci. Nejvýraznější zájem mezi středoškoláky panoval i letos o obor Všeobecné lékařství a Zubní lékařství. Vysoká škola nabízí tisíc kombinací...

Studenti mohou své vzorky piva, uvařeného pod záštitou školního pivovaru, zaregistrovat do soutěže na webu, kde jsou dostupná také podrobná pravidla. „Aby mohli být přijati do Studentské pivní ligy, v rámci které nemusí platit registrační poplatek, je nutné do poznámky v registraci uvést informaci o tom, jakou školu či pivovar zastupují. Školu poté požádám o informaci, kteří studenti se soutěže zúčastní. Jedná se o dvojitou kontrolu,“ uvedl spoluorganizátor soutěže Lukáš Kučera z katedry analytické chemie olomoucké přírodovědecké fakulty.

Univerzitní pivovar Eureka se do Moravské vernisáže piva, kterou bude v květnu hostit olomoucké Výstaviště Flora, zapojil již v loni. Studenti z přírodovědecké fakulty na této přehlídce produkce malých pivovarů prezentovali svůj recept na pivo KaraMnich. „Na základě této spolupráce jsme dostali možnost se aktivně zapojit také do organizace letošního ročníku Moravské vernisáže piva, a to formou spoluorganizování domovarnické soutěže, která bude probíhat na přírodovědecké fakultě. Navíc vznikl nápad zapojit do soutěže také studenty, jejichž střední nebo vysoká škola je napojena na nějaký pivovar,“ dodal Lukáš Kučera.

Proniknout do tajů výroby piva a její bohaté historie mohou olomoučtí studenti UP díky experimentálnímu mikropivovaru instalovanému v prostorách katedry analytické chemie od loňského roku, slavnostního křtu se dočkal 9. září. U příležitosti 450. založení olomouckého vysokého učení a 70. výročí založení přírodovědecké fakulty k tomu tehdy připravil i vlastní pivní speciál.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ota Blahoušek

Štítky Pivo, pivovar, studentský pivovar, vaření piva, soutěž, degustace, univerzitní pivovar, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Palackého bude hostit první ročník degustační přehlídky piv ze studentských mikropivovarů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.