Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Těsně pod rekordní laťkou. Univerzita Palackého obdržela 35 tisíc přihlášek ke studiu

Celkem takřka 35 tisíc přihlášek od studentů z 91 států světa eviduje letos Univerzita Palackého v Olomouci. Nejvýraznější zájem mezi středoškoláky panoval i letos o obor Všeobecné lékařství a Zubní lékařství. Vysoká škola nabízí tisíc kombinací studijní programů, do některých je ještě možné se přihlásit.

Rekordní počet přihlášek zaznamenala Univerzita Palackého loni, kdy jich dorazilo celkem 35 772. Letos jich bylo o tisíc méně, na šesti z osmi fakult ale zájem o studium vzrostl. Nejvíce lákala opět možnost studia oborů na filozofické nebo pedagogické fakultě. Nejžádanějším studijním programem i mezi zahraničními uchazeči bylo Všeobecné lékařství, na které by mělo být pro příští rok přijato přibližně 260 z 2895 přihlášených. Obdobný poměr uchazečů a přijatých je i na zubním lékařství, které bude moct studovat sto z celkem téměř 1500 zájemců.

„Tradičně velký zájem je také o obory Psychologie, Právo a právní věda nebo Fyzioterapie, a to jak na fakultě zdravotnických věd, tak na fakultě tělesné kultury. Dále pak také o učitelské programy na pedagogické fakultě nebo Všeobecné ošetřovatelství. Ze studijních programů, které UP nabízela zcela nově, je velký zájem o Sociální pedagogiku, Environmentální studia a udržitelný rozvoj nebo Teologii,“ přiblížil mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant. Z celkových 34 779 přihlášek bylo 4230 od studentů s cizím státním občanstvím. Téměř tři tisíce přihlášek podali studenti a studentky ze Slovenska, 435 přihlášek je pak od uchazečů s ukrajinským občanstvím.

Úspěch studentky olomoucké rekreologie. Její práce vyšla v mezinárodním časopise

Valentýna Himmelová, studentka Rekreologie na Fakultě tělesné kultury UP zaznamenala velký úspěch. Její bakalářská práce na téma Fenomén ztráty prázdnin zaujala tolik, že byla publikovaná v časopise World Leisure Journal. Studentka v rámci práce...

Univerzita Palackého v Olomouci je druhou nejstarší univerzitou v ČR a patří mezi nejlépe hodnocené české vysoké školy ve světových žebříčcích. Nabízí tisíc kombinací studijních programů, které na osmi fakultách studuje 23 tisíc studujících. I v loňském roce se vzdělávací instituce prezentovala na veletrzích, zástupci univerzity zamířili také na roadshow za maturanty a rekordní výsledky zaznamenaly také webové stránky Univerzitní město, které v roce 2023 navštívilo rekordních 235 tisíc uživatelů.

„Je moc potěšující, že zájem o studium na Univerzitě Palackého je stále tak vysoký. Olomouc je skutečně univerzitním městem. Na osmi fakultách nabízíme na tisíc studijních kombinací, a tak je naše nabídka studia opravdu široká. Mám radost i z toho, že je zjevný zájem o nové obory. Přeji uchazečům, ať se jim vydaří přijímací zkoušky,“ uvedl v tiskové zprávě rektor UP Martin Procházka.

Na některé studijní programy je ještě možné v následujících týdnech zaslat přihlášku. „Na teologické fakultě je ještě možné do 30. dubna podat přihlášku na obory Sociální práce, Sociální práce s dětmi a mládeží, Sociální práce s rodinou, Náboženství se zaměřením na vzdělávání, Učitelství náboženství pro základní školy, Katolická teologie nebo Mezinárodní sociální a humanitární práce či Etika a kultura v mediální komunikaci. Přírodovědecká fakulta chystá druhé kolo přijímacího řízení na vybrané obory od 15. dubna do 15. července. Na doktorské studium je možnost přihlásit se do konce dubna či v květnu v závislosti na fakultě,“ specifikoval mluvčí Havrlant s tím, že přehled stále otevřených programů je k dispozici v online katalogu na webu Univerzity Palackého.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky Vzdělání, Univerzita Palackého, studijní obor, studijní program, přihlášky, studium, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těsně pod rekordní laťkou. Univerzita Palackého obdržela 35 tisíc přihlášek ke studiu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.