Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Místo chátrajícího paneláku atraktivní lokalita. Přerov rozbíhá přípravy přestavby Strojaře za stovky milionů

Přibližně pět milionů korun plánuje vynaložit přerovská radnice za úvodní přípravnou fázi přestavby opuštěného hotelového domu Strojař poblíž centra města. Vedení Přerova chtělo ještě v polovině loňského roku nemovitost u řeky Bečvy prodat, nyní s využitím dotací plánuje na tomto místě novou výstavbu bytového domu. Investice má podle aktuálních předpokladů přesáhnout částku 300 milionů korun.

Přerovští radní podle mluvčí Lenky Chalupové odsouhlasili vypsání výběrového řízení na zpracování projektové dokumentace potřebné pro revitalizaci lokality nedaleko centra města. Ve spolupráci s pražskou společností, která bude externím administrátorem zakázky, bude město hledat novou podobu místa, kde nyní stojí již několik let chátrající budova z roku 1968. „Věříme, že v rámci soutěžního dialogu se s pomocí administrace společnosti MOBA dopracujeme k projektu, který tuto významnou lokalitu zcelí – budeme dbát na kvalitní urbanistické a architektonické ztvárnění a také na udržitelnost technického řešení,“ uvedl na webu města přerovský primátor Petr Vrána (ANO).

Budova Strojaře je dlouhodobě předmětem diskuzí, které se zabývají možnostmi využití objektu. V loňském roce chtělo město budovu a pozemky prodat, aby zde mohl byty vystavět soukromý investor. Za zachování Strojaře v majetku města bojovala přerovská opozice, ve snaze uspořádat referendum vznikla také petice, na které bylo podle zastupitele Jana Horkého (Společně pro Přerov) v závěru minulého roku přes dva tisíce podpisů. Loni v prosinci zastupitelstvo zrušilo rozhodnutí budovu prodávat a schválilo plán demolice a stavby nového bytového domu.

Neprodávejte Strojař, vyzývá přerovská opozice. Pro referendum má zatím polovinu podpisů

Do konce prázdnin chce přerovská opozice sehnat dostatečný počet podpisů pro vyhlášení referenda o přerovském hotelu Strojař. Chce zabránit prodeji pozemků, aby si město zachovalo vliv na rozhodování o budoucnosti této ikonické stavby. Objekt je...

Městská architektka Alice Michálková prezentovala zastupitelům svůj postoj, kdy se přiklonila k názoru, že by nejideálnějším řešením bylo hotelový dům i s přilehlou restaurací zbourat a zabývat se revitalizací místa, které by dostalo šanci na novou a moderní bytovou zástavbu.  Stavba by mohla podle zástupců města být zahájena do pěti let.

Podle primátora Petra Vrány se objevila možnost dotací na podporu bydlení ze strany ministerstva pro místní rozvoj. Do roku 2025 půjdou ze Státního fondu podpory investic na výstavbu bytů tři miliardy korun a dalších osm miliard korun z Národního plánu obnovy. „Byl jsem proti, aby obec byla developerem, ale v momentě, kdy se chystají pro tyto účely dotace, jsem pro a pojďme to postavit,“ uvedl Vrána.

Náročný přípravný proces má trvat několik dalších let, projektová dokumentace pro stavební povolení a realizaci stavby má podle odhadů vyjít na přibližně 24 milionů korun. „Kolik přesně bude stát samotná výstavba nevíme, ale celkové předpokládané propočtené investiční náklady jsou bezmála 312 milionů korun,“ doplnil vedoucí odboru rozvoje přerovského magistrátu Pavel Gala.

Dosud klidný úsek D1 na Přerovsku se chystá na budoucí nápor. Začne stavba dvou čerpacích stanic

Dvě nové benzínové čerpací stanice vyrostou na odpočívadlech na dálnici D1 v úseku mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Na dvou rozlehlých parkovištích pro kamiony i osobní auta se stavba rozběhne v úvodu dubna, zprovoznění zařízení poblíž Oseku...

Plány na podobu místa, které by se mělo stát novou chloubou Přerova, budou odborníci projednávat také s jedenáctičlenným výborem. Ten utvoří koaliční i opoziční politici, předsedou komise bude primátor Petr Vrána, členem bude také tajemník přerovského magistrátu Petr Mlčoch. „Výbor by se měl poprvé sejít ještě v dubnu,“ podotkla mluvčí Chalupová.

Opuštěná budova sloužila pracovníkům strojíren i vojákům
Panelový dům Strojař byl postaven v roce 1968 na Velké Dlážce jako svobodárna pro zaměstnance Přerovských strojíren. V roce 2000 ho získala do majetku armáda, která zde ubytovávala své vojáky z nedaleké vrtulníkové základny. Od ní koupilo Strojař za 42 a půl milionu korun město Přerov. Zastupitelé se totiž v roce 2015 obávali, že by v objektu se 144 malými bytovými jednotkami mohla vzniknout ubytovna, která by do Přerova přilákala stovky sociálně slabých a potenciálně problémových lidí – proto hlasovali pro koupi. V průběhu let představitelé Přerova přicházeli s nápady, jaká forma bydlení by mohla v nevyužívaném objektu vzniknout, ale s finanční náročností přestavby se postupně všechny nápady stávaly nerealizovatelné – dům byl postaven s parametry ubytovny a jeho přestavba by byla nákladná. Jednou z možností bylo i objekt prodat, ale ani tato varianta nakonec neprošla.
Zdroj: prerov.eu

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Strojař, Přerov, hotel, prodej, Olomoucký kraj, dotace, demolice, stavba, architekt, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo chátrajícího paneláku atraktivní lokalita. Přerov rozbíhá přípravy přestavby Strojaře za stovky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.