Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Lákadlo jménem D1: u Přerova se chystá stavba hal za miliardy, vzniknout má 2500 pracovních míst

Atraktivní lokalitou pro investory a průmyslové podniky se s probíhající výstavbou posledního chybějícího úseku D1 stává město Přerov. Zástupci radnice podepsali smlouvu o smlouvě budoucí kupní s developerskou společností RC Europe, která chce na městských pozemcích poblíž místní části Henčlov vybudovat průmyslovou a logistickou zónu.

O pronájem hal v nové průmyslové a logistické zóně v okrajové části Přerova, jejíž stavbu chystá developerská společnost RC Europe, se zajímá několik firem z Evropské unie a Spojených států. Do Přerova by díky této investici mohly zamířit například strojírenští a farmaceutičtí výrobci. Do stavby průmyslové a logistické zóny plánuje RC Europe postupně investovat tři miliardy korun, vzniknout má až 2500 pracovních míst. První hala může stát do dvou let.

RC Europe chce ještě letos požádat o vydání stavebního povolení na první etapu zóny v Přerově, jejíž součástí bude hala o ploše 50 000 metrů čtverečních. Antonín Dillenz ze společnosti RC Europe předpokládá, že povolení by firma mohla získat na přelomu letošního a příštího roku. Poté zahájí práce na projektu a bude dál jednat se zájemci o pronájem hal.

Šestá kompenzace za D1 u obce. Do Dluhonic povede nová stezka pro cyklisty i pěší

Další část z balíku kompenzací za stavbu D1 v blízkosti obydlené oblasti připravuje město Přerov pro svou místní část Dluhonice. Letos by měla začít stavba nové cyklostezky. Kilometrovou trasu budou moct využívat i pěší, povede od areálu chemičky...

„Soustředíme se na projekty s vysokou přidanou hodnotou. Chceme se tak odlišit například od projektu společnosti Amazon. V první fázi máme v plánu využít 50 tisíc metrů čtverečních, na kterých budou stát výrobní haly. Zatím ještě nemůžeme specifikovat, co se v nich bude vyrábět, ale jsme v jednání se zástupci farmaceutického a strojírenského průmyslu,“ uvedl Dillenz. Firma Amazon loni v nedalekém Kojetíně zprovoznila distribuční centrum, ve kterém má pracovat až 2000 lidí.

Pro Přerov se RC Europe rozhodla i kvůli blížícímu se dokončení posledního úseku dálnice D1, který město napojí na dálniční síť vedoucí do Polska, Rakouska a na Slovensko. Mezi areálem bývalých Přerovských strojíren a místní částí Henčlov chce firma postupně postavit tři haly. Společně s další etapou na pozemcích v katastru nedaleké obce Troubky plánuje vybudovat více než 110 000 metrů čtverečních výrobních a skladovacích hal za přibližně tři miliardy korun.

Dosud klidný úsek D1 na Přerovsku se chystá na budoucí nápor. Začne stavba dvou čerpacích stanic

Dvě nové benzínové čerpací stanice vyrostou na odpočívadlech na dálnici D1 v úseku mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Na dvou rozlehlých parkovištích pro kamiony i osobní auta se stavba rozběhne v úvodu dubna, zprovoznění zařízení poblíž Oseku...

Podle přerovského primátora Petra Vrány (ANO) je projekt firmy RC Europe jednou z největších investic ve městě za posledních několik let. „Je to obrovská příležitost pro rozvoj Přerova,“ míní Vrána, podle kterého by firmy podnikající v nových halách mohly zaměstnat pracovníky z širokého okolí, z nichž část by se usídlila v Přerově. Okresní město sice vykazuje nezaměstnanost 4,7 procenta, avšak značná část nezaměstnaných podle primátora nemá o práci zájem.

Radnice firmě RC Europe prodá pozemky o rozloze 37 000 metrů čtverečních, což je polovina plochy nutné ke stavbě zóny. Zbývající část pozemků má už developer s majiteli smluvně zajištěnou. Podle primátorova náměstka Miloslava Dohnala (nestr. za ODS) firma za metr čtvereční zaplatí 1340 korun, celkem tedy město inkasuje bezmála 50 milionů korun. Cena byla stanovena podle znaleckého posudku. Peníze za pozemky RC Europe zaplatí poté, co na svůj projekt dostane stavební povolení.

Vedení Přerova uzavřelo nedávno smlouvu i s další developerskou společností, firma Accolade má také v plánu vybudovat průmyslový park na okraji Přerova. „Společnost už připravuje lokalitu k výstavbě,“ podotkl náměstek Dohnal.

RC Europe je česká developerská a investiční společnost. Působí na mezinárodním trhu od roku 2005 a zabývá se hlavně stavbou a rekonstrukcí budov. Firma dokončila například projekty retailových parků, kancelářských a bytových budov. Společnost podniká v České republice, Rumunsku, Srbsku a Chorvatsku.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Investice, stavba, haly, průmyslový park, RC Europe, Přerov, práce, zaměstnání, podnikání, developerský projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

... a na "Lákadlo" se Přilepil Přerov ! ... máte asi málo nepřizpusobivéch, tak potřebujete dalši přival zahranični levné pracovni sily §

Sobota, 27. dubna 2024, 19:49Odpovědět

Lákadlo jménem D1: u Přerova se chystá stavba hal za miliardy, vzniknout má 2500 pracovních míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.