Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Budova IPOS v Jeseníku projde obnovou, město si na nákladnou přestavbu vzalo úvěr

Administrativní komplex IPOS v Jeseníku čeká letos a také příští rok rozsáhlá rekonstrukce. Ta přinese komplexní obnovu interiérů na několika podlažích stavby, která já sídlem městského úřadu a také některých orgánů státní správy. Náklady na přestavbu předpokládá město na úrovni 190 milionů korun, úpravy budou probíhat v etapách a za provizorního provozu jednotlivých pracovišť.

Padesát let stará budova na ulici Karla Čapka v Jeseníku má zvenčí poměrně moderní vzhled a od loňska na střeše také fotovoltaickou elektrárnu. Stav objektu si ovšem žádá rekonstrukci, která by se měla rozběhnout ještě v jarních měsících. „Tato ambiciózní akce zahrnuje celkovou revitalizaci vnitřních prostor dvou administrativních bloků a jejich spojovacího krčku. V bloku A půjde konkrétně o opravu prvního podzemního a pátého nadzemního podlaží. Blok B se dočká opravy všech pater,“ popsal vedoucí Odboru investic a majetku jesenického městského úřadu Jiří Uher na webových stránkách města.

Kauza Vápenná. Dotace se vrátila, vila je opravená, soud trest zmírnil. Rozčarování přesto zůstává

Starosta Vápenné na Jesenicku Leoš Hannig se řadu let potýkal s obviněním kvůli dotacím na rekonstrukci zdejší Latzelovy vily. Obec nakonec dotaci vrátila, vila je opravená, slouží veřejnosti a žádné peníze nikam nezmizely. Hannig se u soudu...

Náklady na investiční akci ve výši okolo 190 milionů korun představují výraznou zátěž pro jesenický rozpočet. „Kvůli výši této částky město investici rozdělilo na etapy. Ta první bude v hodnotě téměř 140 milionů korun a pokryje zhruba devadesát procent ploch a páteřních nevyhovujících technologií,“ uvedla mluvčí radnice Markéta Kaniová.

Stavební firma se podle zástupců města zaměří například na odstranění konstrukcí s obsahem azbestu, úpravu dispozic, rekonstrukci povrchů a technického zařízení, včetně vzduchotechniky, vytápění a chlazení, elektroinstalaci a dalších prvků. „Řešit se bude také požární bezpečnost. Z původní budovy zůstanou snad jen nosné konstrukce,“ podotkla mluvčí.

Olomouc koupí pro magistrát budovu Namiro, v centru města získá i stovky parkovacích míst

Olomouc odkoupí významnou část administrativní budovy v centru města za 398 milionů korun. Záměr schválilo zastupitelstvo, radnice počítá pro nákup také s financováním poloviny ceny formou úvěru. V objektu sídlí již nyní část magistrátu, město...

Podle místostarosty Jeseníku Václava Urbana (PRO Jeseník) budou práce probíhat po jednotlivých podlažích. „Pracovníci z právě opravovaných pater budou v danou dobu přestěhovaní do náhradních prostor na IPOSe. Snahou bude zachování maximálního komfortu pro občany, nicméně je potřeba počítat s možným dočasným omezením provozu jednotlivých odborů úřadu,“ upozornil místostarosta Urban.

Pro financování zakázky město získalo úvěr, který začne splácet po dokončení přestavby, tedy přibližně za dva roky. V té době už radnice předpokládá úsporu výdajů na provozování další pobočky městského úřadu v Tovární ulici. „Na financování jsme si vzali úvěr za velmi výhodných podmínek. Rekonstrukce tak neovlivní další investiční akce města. Máme spočítáno, že na splátku se budou skládat tři zdroje ročně. Část bude z nájmu, který platí složky Ministerstva práce a sociálních věcí a část z úspor za to, že nebudeme provozovat úřad na Tovární ulici, dále pak dostáváme dotace na výkon státní správy,“ vysvětlila jesenická starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Ohodnoť článek

Foto Město Jeseník

Štítky Investice, rekonstrukce, stavba, IPOS, městský úřad, administrativní komplex, budova IPOS, Jeseník, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova IPOS v Jeseníku projde obnovou, město si na nákladnou přestavbu vzalo úvěr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.