Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Modernizace techniky a rozšiřování sboru. Hasiči v kraji se přizpůsobují vyššímu počtu zásahů

Počet zásahů hasičů v Olomouckém kraji loni stoupl takřka o tisícovku případů oproti roku 2022, sbor reaguje postupným přijímáním nových příslušníků. V terénu může v regionu zasahovat 436 hasičů z výjezdových skupin, ještě před třemi lety jich bylo o čtyřicet méně. Zájem o práci hasiče byl dlouhodobě vysoký, v poslední době ale HZS pozoruje úbytek uchazečů.

„K poslednímu dni roku 2023 sloužilo u HZS Olomouckého kraje 593 příslušníků a pracovalo 38 občanských zaměstnanců. Z celkového počtu příslušníků je zařazeno ve výjezdových jednotkách nyní 436 hasičů; v roce 2022 jich bylo 418 a v roce 2021 celkem 391. Z těchto čísel lze vyvodit, že počet občanských zaměstnanců je dlouhodobě stabilní, počty příslušníků, a to především ve výjezdových jednotkách, postupně vzrůstají," uvedla mluvčí hasičů z Olomouckého kraje Lucie Balážová. Za loňský rok měli hasiči v kraji 7906 zásahů oproti 7072 z roku 2022.

Ačkoliv pracovní místa pro hasiče v regionu přibývají, sehnat nové zájemce je pro sbor stále obtížnější. „Mnoho let byl zájem o službu u HZS Olomouckého kraje poměrně vysoký. V posledních dvou až třech letech však i my pociťujeme úbytek zájemců. Důvodů může být několik, například nízká nezaměstnanost v našem kraji, vysoké nároky při přijímacím řízení nebo také možnosti uplatnění v mnoha jiných zajímavých oborech,“ míní Lucie Balážová. Přesto se podle ní stále dlouhodobě daří služební místa obsazovat. „Žádosti o přijetí do služebního poměru přijímáme průběžně a v případě aktuální větší náborové akce oslovujeme uchazeče aktivně,“ doplnila mluvčí.

Ve výjezdových jednotkách HZS Olomouckého kraje neslouží zatím žádná žena. „Máme ale třeba velitelku stanice, která slouží na stanici v Konici. Celkově u sboru slouží 50 žen ve služebním poměru, jde především o oblasti prevence, ochrany obyvatelstva a krizového řízení a pracuje 31 žen v pracovním poměru. Tyto počty jsou za poslední tři roky srovnatelné,“ podotkla Balážová.

V Olomouckém kraji je 13 profesionálních stanic. S profesionálními hasiči vyjíždějí v regionu k zásahům a mimořádným událostem také jednotky sboru dobrovolných hasičů. Těch je v Olomouckém kraji 432 a zařazeno je v nich 5794 členů.

FOTOGALERIE: Nová budova i předávání cisteren dobrákům. Hasiči z kraje získali lepší zázemí a techniku

Poslouží k mytí i uskladnění velkých zásahových vozidel a také jako důležité zázemí pro hasiče s nejrůznějšími specializacemi. Na stanici profesionálních hasičů v Olomouci vyrostla nová přístavba za 45 milionů, ve které budou mít své vybavení,...

Letos v únoru dostali dobrovolní hasiči ze 16 měst a obcí napříč krajem novou techniku či výbavu. Šlo o cisternové a velitelské vozy a také hydraulická vyprošťovací zařízení, která dosud sloužila profesionálním hasičům. Podle ředitele krajských hasičů Karla Koláříka šlo o největší množství předávané techniky v historii sboru. Novou výbavu tehdy dostali i profesionální hasiči, šlo o tři sady hydraulických vyprošťovacích zařízení za 3,18 milionu korun, které jim poslouží při vyprošťování lidí při složitých dopravních nehodách.

„Každoročně dochází k modernizaci naší výjezdové techniky, hasičského vybavení, jednotlivých stanic a zázemí pro výkon služby. Dlouhodobě usilujeme o to, abychom při zásazích pracovali s moderními a efektivními nástroji, nejlepším bezpečnostním vybavením i ochrannými prostředky pro naše hasiče,“ dodala Lucie Balážová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Hasiči, zásah, statistika, práce, povolání, HZS Olomouckého kraje, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace techniky a rozšiřování sboru. Hasiči v kraji se přizpůsobují vyššímu počtu zásahů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.