Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Barevná krása nad Hanou i Jeseníky. Polární záře zalila oblohu nad Českem

V noci na dnešek bylo možné pozorovat jednu z nejsilnějších polárních září za desítky let. Barevnou oblohu si mohli užít i obyvatelé Kanárských ostrovů. Za takto výraznou polární záři může bouřlivá aktivita Slunce. Šance spatřit polární záři bude i dnes a zítra v noci.

Za polární záři v našich zeměpisných šířkách můžou sluneční erupce. Ze Slunce potom uniká hustější sluneční vítr ve formě plazmatických oblaků. „Zemské geomagnetické pole je stále velmi narušené. I když geomagnetická bouře „zeslábla“ na stupeň G3, ze Slunce k nám stále míří další sluneční erupce. Ty mohou situaci opět posunout až do nejvyšších úrovní,“ píše na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav.

(NE)OBYČEJNÍ: S hvězdářským dalekohledem v ulicích Olomouce. Vyměnil jsem kancl za vesmír, říká Michal Štipl

I poblíž historického centra Olomouce se kolemjdoucím občas naskytne nevšedně detailní podívaná na Měsíc a další vzdálené objekty vesmírné oblohy. Přímo ve městě totiž své dalekohledy a znalosti nabízí lidem hvězdář v ulicích Michal Štipl. I v...

Polární záře by tak mohla být pozorovatelná i dnes a zítra v noci. „Následující noc bude bohužel mnohem více oblačnosti. Zdá se, že relativně jasno by mělo být v západní a jihozápadní části Čech – a to zejména později v noci. Více na východ bude oblačnosti hodně, na Moravě a ve Slezsku víceméně zataženo,“ doplnili meteorologové. Noc z neděle na pondělí má už ale být o něco jasnější. 

Polární záři fotografovali lidé z Olomouce, Prostějova i Litovelska. "I ve Velkých Losinách se koupe srpek měsíce v růžové záři," komentovala na Faacebooku Jiřina Nakládalová. Na sociálních sítích se v noci objevovali fotografie i z celého Česka. Časosběrně zachytil polární záři nad Olomoucí i hvězdář Michal Štipl. 

 

Polární záře se takto výrazně na jihu příliš nevyskytují, včerejší scenérie si mohli užít i obyvatelé Kanárských ostrovů. Podobný jev mohli lidé v Česku pozorovat naposledy v roce 2003.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Jeseníky

Štítky Haná, Jeseníky, polární záře, Slunce, barevná obloha, Olomouc, sluneční erupce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Polárni zářa nad MORAVÓ !!!

Neděle, 12. května 2024, 13:02Odpovědět

Barevná krása nad Hanou i Jeseníky. Polární záře zalila oblohu nad Českem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.