Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Driftování na návsi či veteránské skvosty. Slatinice pořádají premiérový Motorfest

Naleštěné veteránské legendy, závodní speciály a burácení silných strojů. Slatinice nedaleko Olomouce čeká poslední květnovou sobotu odbočka od poklidného víkendového rytmu vesnice s léčebnými lázněmi. Obec premiérově pořádá jedinečný Motorfest s rozsáhlým programem a řadou hostů nejen z oblasti automobilového sportu.

Slatince na Olomoucku chystají na sobotu 25. května od 9 hodin speciální událost nazvanou Motorfest, a jak název napovídá, hlavním námětem víkendového dění budou auta, motorky, stavební a zemědělské stroje i historická armádní technika.

„Jde o nultý ročník, zkusíme zavřít náves a udělat show o motorismu, lásce k autům a všemu co se hýbe. Je velice náročné dávat do kupy všechny stroje a lidi, i když s tím máme zkušenost. Ale když už máme velký prostor, tak by byla škoda nedostat na akci maximum toho, co dokážeme,“ říká starosta Slatinic Ondřej Mikmek, který je jedním z iniciátorů motoristického hanáckého svátku.

I se svou závodní Tatrou 815 DAKAR 2T0R45 do Slatinic slíbil přijet Tomáš Tomeček, pětinásobný vítěz závodu Africa Eco Race v kategorii kamionů, závodu vedoucího po stopách původní dakarské rallye. Mezi automobilovými celebritami slatinického svátku motorismu se objeví také Tomáš Enge, první a doposud jediný český pilot Formule 1. Moderátorem sobotního programu bude známý komentátor motoristických událostí Martin Straka.

Bude u Slatinic přečerpávací elektrárna? O projekt se zajímá i ministr životního prostředí

Ambiciózní projekt přečerpávací elektrárny ve Slatinicích u Olomouce získal jasnější kontury, obec bude stát před rozhodnutím, zda se do dlouhodobé investice pustit. Stavba za přibližně 150 milionů má sloužit pro efektivnější ukládání přebytků...

I se souhlasem vedení obce se rozburácí motory výkonných strojů přímo v centru sídla, ve kterém žije přibližně 1600 obyvatel. Pro exhibici v driftování trasa nepovede mimo civilizaci, právě naopak. „Na vyzkoušenou by tu měly jezdit auta bokem kolem hospody a části návsi. Obavy nemáme, černé pruhy smyje déšť, nebo se to časem ojezdí. Trochu jsme řešili rámus, ale bude to jeden den, tak snad to nebude takový problém. Těší mě, že v našem regionu máme tolik schopných lidí, kteří mohou něco ukázat ať už se jedná o driftování nebo třeba kaskadérské kousky,“ věří starosta.

Kromě ukázek driftování či show motorkářů či bikerů bude k vidění i řada ikonických vozidel ve statické podobě. Na mimořádné výstavě veteránů se počítá například s vozem Jaguár E Type nebo legendárním BMW E30 M3. „Chceme ukázat i auta, která obvykle k vidění nejsou, jako třeba současné závodní supersporty, jejichž hodnota se počítá na desítky milionů. To lidé jen tak nikde neuvidí a já si moc přál, aby tady to možné bylo,“ říká starosta a zároveň fanda motorismu Ondřej Mikmek.

Organizátoři akci připravují tak, aby si na své přišli dospělí i dětí, v areálu festivalu bude také speciální rodinná zóna. Další důležitou součástí Motorfestu bude i takzvaný Hanácký OktóbrFest stan. „Jsme na Moravě, takže k festivalu bude patřit i naše hudba včetně cimbálovky a místní jídlo a pití. O jeho přípravu se postarají naše spolky,“ dodal Mikmek s tím, že událost má i dobročinný rozměr a část výtěžku bude směřovat na vybraný charitativní projekt.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Akce, motorismus, exhibice, výstava, automobilový veterán, technika, stroje, auta, Motorfest Slatinice, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Driftování na návsi či veteránské skvosty. Slatinice pořádají premiérový Motorfest  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.