Když v roce 1854 francouzská společnost u obce Horní Moštěnice na Přerovsku hledala uhlí, z jednoho z průzkumných vrtů vytryskl pramen. Ten pak tekl bez povšimnutí řadu let do příkopu, později si ho oblíbili místní lidé, až se nakonec kyselce dostalo komerčního využití. Letos minerální voda oslaví jubileum 170 let.
Čtvrtek, 23. května 2024, 17:03
Minerální voda Hanácká kyselka má významný obsah jódu, který je nezbytný pro tvorbu důležitých hormonů a správné fungování nervové soustavy, a také vápníku, jenž je důležitý pro kosti a podílí se na vedení nervových vzruchů či srážení krve.
Prvním soukromým vlastníkem tohoto neobyčejného zdroje se v roce 1930 stala Anna Pospíšilová. Dnes vede moštěnický závod její pravnuk Josef Doležel mladší. "Hanácká kyselka je moje srdcová záležitost, svůj život s ní mám spojený již od dětství. Vzpomínám třeba na to, když jsme jako malí hrávali fotbal na hřišti vedle stáčírny. Po skončení se všichni utíkali osvěžit k prameni a my, kteří jsme měli příbuzné v závodě, jsme běželi pro ochucenou Hanačku. Takových vzpomínek mám mnoho," vypráví ředitel závodu.
Hanácká kyselka pochází z hloubky prvohorních devonských dolomitických vápenců, které jsou překryty nepropustnými krystalickými břidlicemi a neogenními jíly o síle 30 až 50 metrů. V Horní Moštěnici jsou čtyři vrty, z nichž nejhlubší má 178 metrů. Voda má naprosto stejné složení jako při svém objevení před 170 lety a nijak se neupravuje. Kyselka je tedy stoprocentně bio.
Úterý, 14. května 2024, 15:07
S dostavbou posledního chybějícího úseku dálnice D1 se naplno projevuje výhodná strategická poloha Přerova uprostřed Moravy. Zájem investorů rapidně roste. V Přerově vznikají nové průmyslové zóny, tisíce pracovních míst a stovky bytů. Město se už...
Zakladatelka Anna Pospíšilová koupila kyselku za peníze z vypořádání dědického podílu z gruntu své rodiny. Podle potomků to byla právě ona, kdo doma i ve firmě nosil kalhoty a za podpory svého manžela a dětí vybudovala prosperující podnik. Jako jeden z prvních přišel s ochucenými vodami. Pomerančová příchuť vznikla na začátku 60. let v reakci na úpadek poptávky po přírodních minerálkách. Po Sametové revoluci v roce 1992 se firma vrátila původním majitelům. Nejoblíbenější je dnes citronová příchuť, k dispozici jsou i tonic, alpská jedle či dokonce fernetová příchuť.
Hanácká kyselka vznikla a stále funguje jako rodinná firma, v závodě pracuje 35 zaměstnanců, z nichž devatenácti firma poskytuje živobytí již přes dvacet let. Hanácká kyselka dnes patří do skupiny Mattoni 1873, největšího středoevropského výrobce nealkoholických nápojů.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.