Počasí dnes22 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Alchymisté, stavba hradu nebo rytířské turnaje. Hlubočky nabídnou zábavu pro děti i dospělé

V Hlubočkách na Olomoucku se v sobotu uskuteční akce nazvaná Řemesla pod hradem Hluboká, který v údolí řeky Bystřice stával od roku 1340. Účastníci se dozví, jak v těchto místech naši předci razili mince, psali husím perem, malovali štíty, vyráběli krajky, hudební nástroje nebo co se odehrávalo v tajuplné laboratoři alchymistů.

Na místě s bohatou historií lidé po celou sobotu 25. května od 10 do 18 hodin najdou stánky s různými tradičními a netradičními řemesly. Připravena je šifrovací hra, dětský koutek, výroba hraček ze sena a návštěvníky, kteří přijdou v dobovém kostýmu, čeká odměna. Chybět nebudou ani projížďky na koních, obří kuličková dráha, stavba středověkého hradu z tisíce kostek, historický fotokoutek, malé rytířské turnaje i utkání princezen. 

"Chceme veřejnost seznámit s historií místa, která je dnes už zapomenuto, respektive vyskytuje se jen v archivech a spisech historiků. A zároveň ukázat, že šikovní lidé v oblasti žili už před staletími a žijí i dnes," zve zájemce organizátorka Blanka Krausová. V lokalitě by iniciátoři chtěli v budoucnu postavit repliku hradu v podobě dětského hřiště a pravidelně se zde setkávat.

O občerstvení se postará pivovar Ničitel z Velké Bystřice, tým Kláry Hlouškové z Kavárny na Letním v Hlubočkách bude mít připraveno masové ragů, bramborové placky nebo tvarohové lívanečky. Kdo nebude mít chuť na makrely, může si opéct na připravených ohništích špekáček. Program, který je zdarma, zajišťují členové spolku Geniátor, skauti z Velké Bystřice a Hluboček nebo restaurátorství Ruček. Setkání podpořila obec Hlubočky a Olomoucký kraj.

FOTOGALERIE: Hanáckou kyselku objevili náhodou těžaři při hledání uhlí. Minerálka má letos jubileum 170 let

Když v roce 1854 francouzská společnost u obce Horní Moštěnice na Přerovsku hledala uhlí, z jednoho z průzkumných vrtů vytryskl pramen. Ten pak tekl bez povšimnutí řadu let do příkopu, později si ho oblíbili místní lidé, až se nakonec kyselce...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky řemesla pod hradem, Hlubočky, hrad, akce, program, rytířský turnaj, Olomoucký kraj, zábava, Bystřice, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Alchymisté, stavba hradu nebo rytířské turnaje. Hlubočky nabídnou zábavu pro děti i dospělé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.