Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Čechy pod Kosířem mají svůj historicky první zámecký med. Se včelami pomáhá i hejtman

Se založením chovu včel pomáhá v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem hejtman Olomouckého kraje. Spolu s kastelánem pečují o čtyři včelstva a nedávno vytočili prvních přes třicet kilogramů medu. V plánu jsou například výukové úly nebo včelařský kroužek.

Hejtman Olomouckého Josef Suchánek (STAN) kraje je včelařem už čtrnáct let. "Při jedné návštěvě v Čechách pod Kosířem mi pan kastelán říkal, že by moc chtěl včely, protože zámecký park si o to říká. Je nádherný a člověk nemusí být včelař, aby pochopil, že by se jim tam mohlo dařit. Pan kastelán si však stěžoval, že mu chov nemá kdo rozjet. Tak jsem se nad tím zamyslel, ale ne zas tak moc, a řekl jsem mu, že tam chov klidně rozjedu," popisuje hejtman.

Zámek spadá pod Vlastivědné muzeum, které je pod Olomouckým krajem. Ve zdejším parku hejtman pomáhá se včelami jako soukromá osoba ve svém volném čase.

"Problém je v tom, že včel ubývá, protože příroda není úplně zdravá. Minimálně do letošního podzimu, tedy po dobu jedné sezony, u včel na zámku budu, pak by je pan kastelán převzal, chce být včelařem. Zámek si také musí vyřídit registraci a formálně zařídit včelařské stanoviště," vysvětluje hejtman.

Před několika dny zdejší chov vydal historicky první zámecký med. Podařilo se ho vytočit přes třicet kilogramů. Do budoucna má zámek s chovem včel i další plány, například na výukové úly nebo dokonce na včelařský kroužek.  

"Ale napřed se celý chov musí rozjet. Důležitý je začátek, který je v této chvíli nastartovaný. U včel ale člověk nikdy neví. Loni jsem například přišel o všechna svá včelstva, což mi na druhé straně zase uvolnilo ruce, abych se mohl věnovat včelaření na zámku," podotkl hejtman.

V současné době jsou v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem čtyři včelstva včetně dvou oddělků. "Pan hejtman zatím dělá mentora. Pro park jsou včely velmi užitečné a určitě bychom chtěli časem rozjet nějaký edukační program, ale na druhé straně tady zase nějak moc včelstev také nechceme. Zámecký med může být například velmi zajímavým dárkem, případně, pokud ho bude dost, ho můžeme dát do prodeje na zámecké pokladně," shrnuje plány kastelán Martin Váňa.  

Prostějov bojuje se špačky na hřbitově. Odradit je mají třepetalky na stromech a makety dravců

Makety dravců a takzvané třepetalky by měly odradit špačky, kteří na městském hřbitově v Prostějově znečišťují hroby. Jejich majitelé si na ptactvo stěžují, někteří lidé dokonce požadovali kácení stromů. Město nakonec zvolilo opatření za 170...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Josef Suchánek

Štítky hejtman, med, zámek, park, chov, Čechy pod Kosířem, včela, včelařství, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čechy pod Kosířem vytočily svůj historicky první zámecký med. Se založením chovu pomáhá hejtman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.