Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Prostějov bojuje se špačky na hřbitově. Odradit je mají třepetalky na stromech a makety dravců

Makety dravců a takzvané třepetalky by měly odradit špačky, kteří na městském hřbitově v Prostějově znečišťují hroby. Jejich majitelé si na ptactvo stěžují, někteří lidé dokonce požadovali kácení stromů. Město nakonec zvolilo opatření za 170 tisíc korun a doufá, že pomůže.

Na stromech za arkádami na prostějovském hřbitově se makety dravců a dlouhé zakroucené lesklé tyče, takzvané třepetalky, objevily před několika dny. Měly by plašit špačky, kteří znečišťují zdejší hroby. 

"Zaznamenali jsme upozornění od občanů, kteří udržují hroby svých rodin na městském hřbitově, že hroby jsou často znečištěny trusem ptáků obývajících koruny stromů. Dokonce se objevily požadavky na vykácení stromů. To by nám samozřejmě odbor životního prostředí nedovolil, protože ty stromy jsou zdravé, a k takto razantnímu řešení jsme ani rozhodně přistoupit nechtěli, proto jsme se spojili s odborníky, kteří nám doporučili prořez korun stromů, umístění takzvaných třepetalek na stromy a také umístění maket dravců," vysvětlil náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Špačky začala radnice plašit před pár dny vpravo za arkádami, v aleji vedoucí k památníku letců a památníku obětí válek. Podle zkušeností se rozhodne, co dál. "Opatření budeme monitorovat a následně vyhodnotíme. Situace se trošku zlepšila, ale ideální není a nebude," přiznal náměstek. Experti navrhovali také například umístění světel, což by však vyžadovalo natažení kabelů a to by na hřbitově podle náměstka nevypadalo moc dobře.

"Takže jsme v první fázi udělali toto opatření, aby špačci neměli prostor, a uvidíme," dodal Pospíšil. Nákup třepetalek a maket dravců, jejich instalace a prořez stromů vyšly na 170 tisíc korun.

Rekonstrukce stadionu v Prostějově za desítky milionů nevyhovuje fotbalovým předpisům. Vyřešíme to, zní z klubu

Rekonstrukce fotbalového stadionu v Prostějově za desítky milionů, na kterou přispěl kraj i zdejší radnice, má nečekaný problém. Parametry nevyhovují fotbalovým předpisům, za současné situace by se zde nemohla hrát ani druhá liga. Vedení klubu...

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky špačci, znečištění, hrob, stížnosti, strom, hřbitov, kácení, opatření, třepetalky, dravci, makety, Prostějov, Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov bojuje se špačky na hřbitově. Odradit je mají třepetalky na stromech a makety dravců  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.