Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Olomoucký krajský úřad zastavil správní řízení proti centru pro bývalé vězně na Svatém Kopečku

Podle závěrů správního řízení Olomouckého krajského úřadu splnilo zařízení pro propuštěné vězně na Svatém Kopečku u Olomouce zákonné podmínky pro registraci. Úřad tak řízení o případném zrušení registrace sociálních služeb spolku Druhá míle zastavil. Provoz střediska pro bývalé trestance vyvolal u obyvatel olomoucké městské části vlnu nevole, přes tisíc lidí podepsalo také petici.

Správní řízení vedl krajský úřad od konce února letošního roku. Podle usnesení jeho odboru sociálních věcí bylo zahájeno ve věci zrušení registrace sociálních služeb odborné sociální poradenství a sociální rehabilitace, kterou získal spolek od olomouckého krajského úřadu na konci září loňského roku. „Správní řízení ve věci zrušení registrace uvedených sociálních služeb bylo zahájeno z důvodu podezření, že účastníkem řízení nejsou plněny podmínky registrace sociálních služeb podle ustanovení zákona o sociálních službách,“ stojí v usnesení.

VIDEO: Olomouc bude dražit nájmy pro další byty. V nabídce je i čtyřpokojový mezonet

Pro další dvě nemovitosti z městského bytového fondu bude Olomouc hledat nájemní formou elektronické aukce. Nový způsob určování ceny nájemného využije město pro menší byt na ulici Kosmonautů a také pro čtyřpokojovou jednotku v bytovém domě v...

Podle usnesení se správní řízení zaměřilo na zajištění personálních podmínek poskytovaných sociálních služeb – a to odborné způsobilosti pracovníků a jejich bezúhonnost. Na základě rozsáhlého dokazování se podle odboru neprokázálo, že by spolek Druhá míle podmínky pro registraci neplnil. „Odpadl tak důvod, pro který bylo správní řízení zahájeno, z tohoto důvodu bylo rozhodnuto správní řízení zastavit,“ uzavírá sociální odbor.

Centrum sociální rehabilitace Anastasios na Svatém Kopečku zřizuje spolek Druhá míle, jeho předseda Milan Vašek rozhodnutí kraje přivítal. „Jsme velice rádi, že to, v co jsme pevně věřili a doufali, bylo naplněno. Docházíme tak s pokorou ke standardizaci a profesionalizaci v oblasti postpenitenciární péče, která je v České republice v pobytové formě minimálně realizovaná. A budeme, přes všechny nelehké a složité úkoly, službu zdokonalovat," řekl Vašek.

Do zařízení v budově Arcibiskupských lesů na okraji Svatého Kopečku, které otevřel křesťanský spolek Druhá míle, nastoupil první z klientů letos 9. ledna. Jeho smyslem je propuštěné vězně během ročního pobytu a sociální rehabilitace připravit na návrat do života. V zařízení, kde působí čtyřiadvacetihodinová služba, mají muži striktní režim včetně vycházek. Sociální pracovníci jim pomáhají se životopisem, doprovázejí je na úřady, k dispozici mají psychology. Cílem je najít jim práci. „Momentálně máme tři klienty a všichni pracují nejenom v práci, ale i ve svém volném čase,“ dodal Vašek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Společnost, vězeň, propuštěný vězeň zařízení, církev, Druhá míle, Olomouc, Svatý Kopeček, sociální služby, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký krajský úřad zastavil správní řízení proti centru pro bývalé vězně na Svatém Kopečku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.