Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Bouzov v zahradě. Novou odpočinkovou zónu v Javoříčku doplnily modely výletních cílů

Po dvanácti letech prošla rozsáhlou revitalizací veřejná zahrada u budovy bývalé školy v Javořícku, kde se protíná řada turistických tras. Výchozí bod pro návštěvu Javoříčských jeskyní s muzejní expozicí a bistrem má nově ve svém areálu také zmenšeniny význačných výletních cílů regionu. Dominantou zahrady se stal model nedalekého hradu Bouzov.

Součástí nového inventáře oživené zahrady v Javoříčku u rozlehlého parkoviště je zmenšenina hradu Bouzova, vstupního objektu do Javoříčských jeskyní a také samotné budovy bývalé školy, v jejíž zahradě se modely nacházejí. Novinky se ihned staly oblíbenou atrakcí. V javoříčské zahradě s oblibou relaxují i návštěvníci pietních akcí, které připomínají vypálení této obce nacisty na sklonku druhé světové války.

Nápad instalovat na zahradě uprostřed Javoříčka modely Bouzova a místních budov dostali v zimě členové spolku Nové Javoříčko, který se snaží tuto malebnou obec s pohnutým osudem zvelebovat. „Modely nám zhotovil kamarád, který vyrábí divadelní kulisy. Vlastními silami bychom to nezvládli," řekl předseda spolku Nové Javoříčko Martin Vyhlídal. Miniatury Bouzova, školy a vstupní budovy do jeskyní jsou vyrobeny z překližky, kterou pokrývá vrstva fasádní barvy. Do ochozu hradní věže modelář instaloval i světelný zdroj, který je po setmění zapínán čidlem. „Uvidíme, jak se nám bude dařit, nabízí se další památky, které bychom mohli do zahrady ještě časem doplnit. Jsme rádi, že už nyní mají modely úspěch,“ podotkl předseda Nového Javoříčka.

Zmenšeniny budov jsou středem zájmu místních obyvatel i turistů, kteří se kochají pohledem na precizně provedené detaily. Lidé se u miniatur instalovaných v areálu zahrady často i fotí. Některé děti v modelu Bouzova hledají postavičky princezny Jasněnky a létajícího ševce, jejichž pohádkový příběh byl na tomto hradě natočen. Modely budou v areálu zahrady instalovány do podzimu. Na zimu je spolek uloží pod střechu. „Sice jsou poměrně odolné a už bez úhony přečkaly i krupobití, ale necháme je tady pouze přes léto,“ dodal Vyhlídal.

(NE)OBYČEJNÍ: Řezbář z Čechovic vyrábí unikátní sochy a pohyblivé loutky. Dřevo mu ožívá pod rukama

Dřevo Jaroslavu Trnečkovi z Čechovic u Prostějova doslova ožívá pod rukama. Vyřezává totiž pohyblivé loutky a rovněž nejrůznější postavičky a sochy včetně například dvoumetrového zahradního šneka. Z koníčku se vystudovanému řezbáři už stala...

Přírodní část areálu už podle něj po dvanácti letech od vysazení trochu připomínala džungli, a tak se místní zahradnice ve spolupráci se spolkem pustila do zvelebení místa u budovy bývalé školy. „Chtěli jsme pro výletníky připravit zase něco atraktivního, aby se tam lidem líbilo,“ podotkl zástupce organizace Nové Javoříčko.

Spolek pečuje o celý areál, v němž organizuje nebo spolupořádá kulturní akce. Letos v zahradě vybudoval samoobslužný bar, jehož součástí je ohniště, na němž si turisté mohou opéct vlastní špekáčky nebo jen tak posedět u ohně. Na provoz samoobslužného baru dohlíží dřevěná socha barmanky v životní velikosti.

Osadu Javoříčko 5. května 1945 obklíčili členové komanda SS a 38 mužů a chlapců, kteří se v ní nacházeli, na místě zastřelili. Většinu domů zničili pancéřovými pěstmi a zápalnými granáty. V budově bývalé školy, která byla vybudována v 19. století a jako jedna z mála budov přečkala vypálení obce, spolek Nové Javoříčko vybudoval expozici věnovanou historii této vesnice. K vidění je model původní obce i dobové emotivní fotografie, které návštěvníky nutí k zamyšlení. Minulost obce lidem připomíná také multimediální stezka a takzvané hrobodomy, vyznačené základy někdejších domů.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Výlet, turistika, atrakce, výletní cíl, Javoříčko, zahrada, Bouzov, model památky, Olomoucký kraj, Nové Javoříčko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouzov v zahradě. Novou odpočinkovou zónu v Javoříčku doplnily modely výletních cílů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.