Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Olomoučtí školáci sbírali staré telefony. Našli jich přes čtyři tisíce

Během dubna probíhala v bezmála dvaceti olomouckých školách akce Odlož mobil ve škole. Žáci odevzdávali staré přístroje k ekologické likvidaci, a mohli se tak zapojit do soutěže o nový mobilní telefon. Nejúspěšnější školy si také rozdělily odměnu 50 tisíc korun. Akci organizoval odbor městské zeleně a odpadového hospodářství ve spolupráci se společností ASEKOL.

Olomoučtí žáci do škol během dubna donesli 4 464 starých mobilních telefonů. „Celkový počet vybraných přístrojů nás v tom nejlepším slova smyslu šokoval. Chtěli jsme zejména upozornit na správné způsoby sběru a následnou recyklaci drobných vysloužilých elektrozařízení, které stále řada lidí nevědomky nesprávně odhazuje do směsného komunálního odpadu,“ uvedl v tiskové zprávě 1. náměstek olomouckého primátora Otakar Štěpán Bačák (spOLečně).

Aby hodnocení bylo spravedlivé, organizátoři počty vybraných telefonů přepočítali jako průměr na jednoho žáka školy. Nejlépe si vedla ZŠ Čajkovského s průměrem vyšším než 2,5 mobilu na jednoho žáka. Následovala ZŠ Petřkova a Církevní základní škola Německého řádu. Tam se průměry pohybovaly okolo 1,2 a 1,1 mobilu na školáka. Mezi další oceněné školy patří také ZŠ Řezníčkova, ZŠ Komenium nebo také základní škola Heyrovského, kde žáci nasbírali nejvyšší počet telefonů ze všech škol – 596.

Školáci už přes školní aplikaci ohlásili tisíce případů šikany

Pomocí školní verze aplikace Nenech to být (NNTB) podali žáci více než 9000 oznámení, zhruba polovina se týká šikany. Za sedm let fungování aplikace se do ní zapojilo 2050 vzdělávacích institucí.

Vybrané základky si teď mezi sebe rozdělí odměnu ve výši 50 tisíc korun. O hodnotnou cenu mohli ale soutěžit i samotní žáci. Když při odevzdání telefonů připojili své kontaktní údaje, zařadili se do losování o nový mobilní přístroj nebo bezdrátová sluchátka.

Nabírané telefony teď čeká odborná recyklace, nebo využití na náhradní díly. „Potvrdilo se, že lidé často staré mobilní telefony schraňují i několik let, v českých domácnostech jsou stále podle hrubých odhadů miliony nefunkčních přístrojů. Mezi telefony se objevily i přístroje, které se téměř třicet let nevyrábějí, nebo modely, které ve své době vydržely na příjmu bez nutnosti nabíjení i několik dní, což je z dnešního pohledu neuvěřitelné,“ dodal regionální zástupce společnosti ASEKOL Viktor Hýbl.

Policie zasahovala na základní škole v Hranicích na Přerovsku, kde někdo v sedm hodin ráno nahlásil umístění bomby. Škola byla uzavřená, děti a pedagogové byli mimo budovu. Tu prohledali policisté se psy, žádnou bombu nenašli.

Do konce května sbírali staré telefony také studenti středních škol v kraji. Mezi ně a další zapojené vzdělávací instituce v regionu tentokrát Olomoucký kraj jako odměnu rozdělil 75 tisíc korun. „Naším cílem bylo oslovit studenty a předat jim informace o tom, že třídění drobného vysloužilého zařízení má opravdu smysl a sdělit jim, co se následně děje s odevzdaným elektrozařízením, a kde jej mohou odevzdávat,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí Martin Šmída (PirSTAN).

Soutěže organizoval olomoucký magistrát, potažmo Olomoucký kraj ve spolupráci s kolektivním systémem ASEKOL. Všechny informace o programu jsou k dispozici na webu odlozmobil.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky škola, telefony, soutěž, odlož mobil, staré telefony, recyklace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí školáci sbíraly staré telefony. Našli jich přes čtyři tisíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.