Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Lezecký maraton krajských hasičů. Zachraňovali během něj sebevraha z jeřábu

Hasiči-lezci ze stanic Jeseník a Šumperk absolvovali čtyřiadvacetihodinový výcvik. Během něj zachraňovali sebevraha, hledali zraněné osoby nebo vyprošťovali člověka z lomu. Celý výcvik probíhal v Rychlebských horách.

„Hasiči během výcviku vystřídali různá stanoviště a na každém z nich je čekal jiný scénář, s nímž se mohou setkat také při ostrých zásazích. Mnoho námětů bylo inspirováno právě skutečnými událostmi v regionu,“ vysvětlila mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Lezecký maraton je časově, fyzicky i technicky náročný. „Hasiči musejí stihnout co nejvíce lezeckých technik a záchranných postupů i s využitím první pomoci,“ doplnila mluvčí. Prvním ze scénářů byla záchrana sebevraha, který chtěl skočit z jeřábu v jednom z lomů u Černé Vody. Zákrok komplikovala velká hloubka a počasí. Z ramene jeřábu na hladinu lomu to bylo 70 metrů a v dešti byla konstrukce jeřábu velmi kluzká.

Hasiči dále cvičili záchranu turisty z lomu a v noci hledali zraněného muže ve stržích okolo Rejvízu. Celý výcvik zakončili transportem zraněného turisty u Horních Skorošic. „Takzvanou čtyřiadvacítku musejí hasiči s lezeckou specializací absolvovat jedenkrát ročně,“ uzavřela Balážová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky hasiči, výcvik, maraton, lezecký maraton, 24 hodin, sebevrah, Ryhlebské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lezecký maraton krajských hasičů. Zachraňovali během něj sebevraha z jeřábu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.