Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

U hnojiště na Olomoucku někdo pohodil štěňata. Dvouměsíční fenka je v kritickém stavu

Dvě zubožená štěňata někdo pohodil na okraji Štěpánova na Olomoucku poblíž hnojiště, pomoc se na místo dostala na poslední chvíli. Malá fenka křížence labradora je v místním útulku v kritickém stavu. Zástupci obecní policie i odborníci ze záchranné organizace se domnívají, že se nemocných pejsků mohl zbavit člověk provozující takzvanou množírnu.

V pondělí vpodvečer přijali strážníci ve Štěpánově informaci, že se na okraji obce u božích muk poblíž hnojiště nachází dvě pohozená štěňata. Na místo vyrazili s obecní policií i zástupci městského útulku Kaira. „Místní občan nás přivolal. Dvou až tříměsíční štěňata jsme naložili a hned vezli k veterináři. Fenečka je na tom podle mě dost špatně, při nálezu byla dost apatická, je v kritickém stavu. Uvidíme, jak se bude dál situace vyvíjet a jak se s tím holka popere. Dostala antibiotika a injekci na povzbuzení. Čekáme, jak to dopadne. Pejsek je na tom trochu lépe, už i pil a vzal si trochu dietní stravy,“ popsala aktuální situaci Karla Tázlerová ze štěpánovského útulku.

Psi u domu na Uničovsku trpěli v hrozných podmínkách. Veterinární inspekce podala trestní oznámení

V naprosto nevyhovujících podmínkách přežívali dva kříženci německé dogy u jednoho z domů v obci Medlov-Králová na Uničovsku. Na místě provedli kontrolu veterinární inspektoři společně se zástupci obce s rozšířenou působností, majiteli byla...

Ta dodává, že je složité určit, jaký čas musela nechtěná štěňata nedaleko hnojiště přečkat. „Snad tam nebyli tak dlouhou dobu, ale je hrozné, že se lidé dokážou takhle zachovat… Teď je nemůžu ani odčervovat, jsou na tom blbě. Potřeba veterinární péče bude asi u fenky na delší dobu, zatím jenom leží,“ podotkla Tázlerová s tím, že možnost finanční podpory útulku je přes městský účet Štěpánova s uvedením slova útulek do zprávy pro příjemce při zadání transakce.

Ve Štěpánově se nejednalo za poslední dobu o jedinou situaci tohoto typu. „Podobný případ jsme měli před nedávnem, šlo o pejska přibližně půl roku starého, zase byl zablešený, určitě z množírny. Nikdo se o něj nehlásí, tak je to jasné. Dala jsem ho do pořádku, dostal se z toho. Baští, pije, hraje si. Čeká ho očkování a čipování,“ sdělila pozitivní zprávu Karla Tázlerová.

S obavou ale zároveň sleduje, zda nebude podobných událostí přibývat. „Bojím se, že teď toho bude možná víc. Množírny se teď více řeší, ti lidé by se mohli psů začít tímto způsobem zbavovat. Bohužel je takových zařízení více v různých městech v okolí a boj s nimi je velmi složitý,“ podotkla.

Policisté objevili na Olomoucku množírnu, ve které trpěla asi stovka psů. Sedmašedesátiletá chovatelka z Olomoucka a pětaosmdesátiletá překupnice z Prahy jsou podezřelé z týrání zvířat a dalších trestných činů, čivavy, jorkšírské teriéry nebo...

K pečlivému výběru a obezřetnosti při pořizování domácích mazlíčků nabádá i například Státní veterinární správa, která má na svém webu podrobné rady pro tuto situaci, a také obecní policie ze Štěpánova, která dokonce v uplynulých týdnech zaznamenala případ případ podezřelého prodeje fenky pravděpodobně křížence border kolie přímo na ulici. „Podařilo se nám překazit pouliční prodej border kolie v ulici Nádražní, kdy prodejce bude řádně potrestán. Upozorňujeme občany, že ve Štěpánově a jeho okolí probíhá prodej štěňat, která nejsou čipovaná, nemají očkovací průkaz a často pár dní po prodeji z důvodu nemoci uhynou. Pokud bude poptávka bude i nabídka. Proto vás prosíme, dávejte při koupi domácího mazlíčka pozor, vyhněte se nákupu z množíren a od nedůvěryhodných lidí přímo na ulici. Prodejci jsou z města Šternberk a okolí. Nákup od prověřeného chovatele s čipem a očkovacím průkazem se musí vyplatit,“ uvedli na sociálních sítích představitelé Obecní policie Štěpánov.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obecní policie Štěpánov, útulek Kaira Štěpánov

Štítky Krimi, pes, množírna, Státní veterinární správa, policie, Štěpánov, štěňata Štěpánov, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U hnojiště na Olomoucku někdo pohodil štěňata. Dvouměsíční fenka je v kritickém stavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.