Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Prostor olomoucké tržnice má projít oživením za 30 milionů, úpravy jsou v plánu za dva roky

Olomoučtí radní schválili na začátku června další postup pro střednědobou proměnu prostoru kolem městské tržnice v centru hanácké metropole. Radnice nechá vypracovat studii, která by měla podrobněji navrhnout podobu lokality v následujících letech. Zároveň chce město získávat důležité poznatky pro komplexní přeměnu prostranství, která by zahrnovala i plochu bývalého autobusového nádraží.

Nové uspořádání, freestyle park i přístup k řece. Olomouc navrhuje úpravu zanedbaného areálu tržnice

Novou podobu na několik příštích let pro zanedbaný prostor tržnice v centru města řeší olomoucká radnice. Útvar hlavního architekta již zpracoval studii takzvaných dočasných úprav, podle které má lukrativní lokalita projít opravou a získat má...

Začátkem příštího roku by měla být hotová studie na úpravu okolí budovy tržnice v centru Olomouce, náklady na návrh se mají pohybovat okolo 800 tisíc korun. „Cílem je zkultivovat zanedbané plochy novými předlažbami a zelení a umožnit, aby Olomoučané mohli prostor užívat daleko víc než dnes. Vznikne tam víceúčelová plocha pro rozšíření aktivit z obou náměstí, zóna pro stánky či kontejnery pro gastronabídku a drobný prodej, upraveno bude i parkoviště. Samozřejmě zůstane zachována stabilní plocha pro pořádání trhů. Slepá část Kateřinské ulice umožní instalaci prvků pro skateboardisty,“ sdělil na webu města náměstek primátora Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Střednědobá rekonstrukce tržnice by měla podle současných odhadů vyjít na přibližně 30 milionů korun. „S realizací se počítá v roce 2026. Koncepce počítá s pronájmem ploch a ve hře je případná účast soukromého investora. Úprava se připravuje na asi patnáctileté období do doby zahájení stavebních prací na celkové přestavbě ploch tržnice a starého autobusového nádraží,“ uvedl mluvčí olomoucké radnice Pavel Konečný.

Právě pro komplexní proměnu často diskutované rozlehlé plochy mezi Dolním náměstím a obchodní galerií Šantovka chce město vyhlásit urbanisticko-architektonickou soutěž. Podkladem pro vypracování návrhů mají být i požadavky na nové funkce, budovy, veřejná prostranství a infrastrukturu, které chce město zjišťovat prostřednictvím průzkumu mezi institucemi, odbornou veřejností i obyvateli Olomouce.

„Vytvoření podoby vstupní brány do historického centra je součástí programového prohlášení současné koalice, přesněji spuštění ideové architektonicko-urbanistické soutěže. Ta by měla definovat požadavky města v této lokalitě třídy Svobody. Je třeba zohlednit dopravní nároky s ohledem na historický charakter, ale také potřeby veřejných institucí,“ doplnil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Účastníci architektonické soutěže připraví návrhy možné podoby změn především na bývalém autobusovém nádraží. „Soutěž by měla proběhnout v příštím roce a její cena se odhaduje na tři až čtyři miliony korun. Stane se podkladem pro návaznou přípravu investic do veřejných prostranství, infrastruktury i nové výstavby,“ přiblížil mluvčí Konečný.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Olomouce

Štítky Investice, rekonstrukce, tržnice, Olomouc, areál tržnice, přestavba, projekt, studie, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

dokuď bude Tržnica volné plácek, tak bude Vzrušovat všemožny ÓDeSSácky Mafiány ! ... kteři by chtěli dalši betonové hell v historickym centru !!!

Sobota, 8. června 2024, 09:33Odpovědět

Prostor olomoucké tržnice má projít oživením za 30 milionů, úpravy jsou v plánu za dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.