Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Umělá inteligence a vyšívání. Soutěž Podnikavá hlava v Olomouci vyhrál projekt StitchItOn

Ze třiceti návrhů vzešel nejlepší záměr dalšího ročníku soutěže Podnikavá hlava, kterou pořádá Vědeckotechnický park Univerzity Palackého. Vítězkou se stala studentka olomoucké univerzity Anna Chesnoková s projektem StitchItOn, tedy aplikace, která pomocí umělé inteligence vytváří vzory pro vyšívání. Druhé místo získal tým projektu Pozemkov s online vyhledávačem pozemků v České republice a třetí příčku obsadila webová aplikace Atocks.cz pro prodej limitovaných edic investičního alkoholu.

„Soutěží Podnikavá hlava přispíváme k rozvoji podnikavosti a podnikání v Olomouckém kraji a ke vzniku infrastruktury příznivé pro start-upy a začínající firmy. Letošní ročník opět překvapil kvalitou přihlášených podnikatelských nápadů, z nichž opravdu každý má potenciál dříve nebo později uspět," uvedl ředitel pořádajícího Vědeckotechnického parku UP Petr Kubečka.

S využitím umělé inteligence, na kterou vsadila letošní vítězka, se prosadil loni také student informačních technologií na UP Samuel Jašík. Uspěl s aplikací 2short.ai, jednoduchý nástroj tvůrcům obsahu umožňuje přetvořit již existující videa a podcasty do atraktivních krátkých klipů a zrychlit tak získávání odběratelů. 

Odborníci z olomoucké univerzity vyvinuli hmatovou hru. Pomůže nevidomým a slabozrakým dětem

Nová didaktická hmatová hra vznikla na katedře experimentální fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Hra může pomoct nevidomým a slabozrakým dětem pochopit geometrické tvary a procvičit si abecedu. Jde již o třetí hmatovou hru,...

 

Speciální ocenění Podnikatel UP si letos odnesl Vít Bareš se svým projektem CAPTURESS, který nabízí vizualizační řešení nemovitostí pro developery s přesahem do moderních technologií. Vítězný projekt získal finanční odměnu 50 000 Kč, výhodný pronájem místa v Element Coworkingu a také možnost konzultací a mentoringu.

Loni se do 14. ročníku soutěže přihlásilo 23 soutěžících, z nichž deset postoupilo do finále. Soutěž Podnikavá hlava je určena budoucím, začínajícím i zkušeným podnikatelům a za její existenci zájemci dosud přihlásili zhruba 400 projektů. Do minulých ročníků se zapojili zástupci mladé a střední generace, ale i důchodci. Na soutěž budou během celého roku navazovat další akce Vědeckotechnického parku UP, které podpoří podnikatelského ducha mezi studenty i ve společnosti. Jednou z nich je každoroční konference UP Business Camp, jejíž 12. ročník se uskuteční 22. listopadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef Polehňa

Štítky Soutěž, Podnikavá hlava, nápad, námět, projekt, podnikatelský záměr, umělá inteligence, AI, Olomouc, Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělá inteligence a vyšívání. Soutěž Podnikavá hlava v Olomouci vyhrál projekt StitchItOn  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.