Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Romové z celé Moravy zamíří na Svatý Kopeček u Olomouce, v sobotu se koná tradiční pouť

Dějištěm tradičního setkání romské komunity se v sobotu stane Svatý Kopeček u Olomouce, kam zamíří stovky poutníků z Moravy, Čech i ze Slovenska. Romská pouť se koná letos už po šestadvacáté, slavnostní mše v bazilice Navštívení Panny Marie se ujme pomocný biskup pražský Václav Malý.

Svatý Kopeček je s Romskou poutí spjat od prvních ročníků této akce, v některých letech se ale setkání uskutečnila kvůli rekonstrukci baziliky také v katedrále svatého Václava v Olomouci.

„Letos očekáváme účast více organizací, které přijedou s dětmi z místních komunit z celé republiky. Jedná se například o organizaci Vzájemné soužití z Ostravy, komunitu Misionářek Lásky Matky Terezy, střediska Dona Bosco z Ostravy nebo Betanie - křesťanská pomoc z Brna, ale i další návštěvníky z Přerova, Olomouce, Kojetína a Měrovic,“ uvedla zástupkyně ředitele pořádající Charity Olomouc Barbora Cigánková. Pozvání podle ní přijalo také slovenské umělecké uskupení z Bardejova, které hudebně a pěvecky doprovodí bohoslužbu.

Olomoucký kraj reklamuje silnice ošizené v kauze Autostráda. Klobouk dolů, řekl k přístupu jedné z firem hejtman

Prvotní jednání o reklamacích nekvalitně zrekonstruovaných silnic v souvislosti s kauzou Autostráda absolvovali zástupci Olomouckého kraje a dodavatelských firem. Hejtmanství chce nechat předělat čtyři ze šesti úseků, u kterých odborná...

Pouť zahájí v sobotu 15. června v 10 hodin na Svatém Kopečku mší svatou pomocný biskup pražský Václav Malý, který je zároveň bývalým mluvčím Charty 77, Občanského fóra a členem Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Poutníkům požehná společně s kojetínským farářem Pavlem Ryšavým. „Dále zazní v prostorách baziliky chvály a svědectví některých poutníků,“ doplnila Cigánková.

Kromě rytmických tónů, které budou rezonovat zdmi baziliky, poutníky čeká také taneční a dramatické představení. Mladí Romové ze střediska mládeže Dona Bosco chystají pro návštěvníky tematickou divadelní scénku, kterou nacvičovali speciálně pro letošní ročník Romské pouti. Po poledni se účastníci přesunou do ochozů premonstrátského kláštera. „Ve 12:30 zde začne navazující pásmo, během kterého budou představeny jednotlivé komunity. Jejich vedoucí se následně setkají u kulatého stolu s panem biskupem, kněžími i laiky a prodiskutují téma pastorace Romů v ČR,“ dodala zástupkyně ředitele.

Poutníkům bude k dispozici také romská literatura včetně bible přeložené do romštiny nebo komiksová brožurka Zeferin, vytvořená farářem Pavlem Ryšavým. Pro nejmenší návštěvníky si sestry premonstrátky připravily aktivitu Poutníček v podobě her a soutěží.

Romskou pouť pořádá olomoucká charita od roku 1998, v minulých letech před pandemií nemoci covid-19 na ni dorazilo až 600 lidí. Podle pořadatelů jde o ojedinělou duchovní a společenskou akci, která nemá v České republice obdoby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nadiia Kruzman

Štítky Církev, romská komunita, romská pouť, Romové, setkání, Svatý Kopeček, Olomouc, Charita Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Romové z celé Moravy zamíří na Svatý Kopeček u Olomouce, v sobotu se koná tradiční pouť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.