Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Před 100 lety začala v Lošticích tvarůžková revoluce. Firma spustila první formovací stroj

První formovací stroj, který dokázal vyrobit neuvěřitelných až deset tisíc tvarůžků za hodinu, a umožnil tak tuto pochoutku dostat k velkému množství lidí, začal v Lošticích na Šumpersku fungovat před sto lety. Začala tak revoluce ve výrobě jediného původního českého sýra.

Historie výroby tvarůžků sahá do 16. století, kdy se ručně vyráběly v malých domácích dílnách. "V 19. století došlo k rozvoji průmyslové výroby a v roce 1876 Josef Wessels založil první tvarůžkárnu v Lošticích. Jeho syn Alois Wessels se stal v tomto oboru průkopníkem a v roce 1897 založil firmu, která dodnes nese jeho jméno," popisuje vznik výroby tvarůžků v Lošticích ředitel společnosti A. W. Michal Pavelka.

Olomoucké tvarůžky dostaly své jméno podle slavných Olomouckých trhů. Jedinými výrobci jsou dnes potomci Josefa Wesselse ze společnosti A. W. z Loštic.

Před zavedením strojů se tvarůžky formovaly ručně, pleskáním mezi dlaněmi, nebo později pomocí takzvané klapačky. Pleskání bylo náročné a zdlouhavé s maximální denní produkcí šesti tisíc tvarůžků. Na počátku 20. století sice vznikla ruční klapačka, která kapacitu mírně navýšila na devět tisíc kusů denně, ale skutečným zlomem ve výrobě se stala až strojová výroba. "Technologickým inovátorem byl nástupce a zeť Aloise Wesselse Karel Pivný a jeho manželka Františka, kteří v roce 1924 zakoupili v Německu první formovací stroj na výrobu tvarůžků pro loštickou továrnu. Nový stroj zvládl vyrobit až 10 tisíc kusů za hodinu," vysvětluje Pavelka.

Začala tak tvarůžková revoluce. Kromě dramatického nárůstu výroby přinesla strojová výroba i další výhody. Standardizovaný tvar a velikost usnadnily balení a přepravu tvarůžků a zároveň se zlepšila hygiena výroby. Karel Pivný v roce 1929 investoval do dalšího strojního vybavení, takže se postupně mechanizovaly další výrobní fáze.

FOTOGALERIE: Šest a půl tuny tvarůžků za víkend. Olomoucký festival přilákal přes 20 tisíc lidí

Gastronomická akce na úvod turistické sezony v Olomouci překonal podle organizátorů rekord v počtu návštěvníků i prodejních míst. Na Tvarůžkový festival dorazilo do centra Olomouce během druhého dubnového víkendu přibližně 23 tisíc lidí, ikonické...

Dnes se denní produkce počítá na tuny. "Současný formovací stroj je v provozu podle kapacit sušárny a jeho denní produkce je až 15 tun tvarůžků. Během jedné směny umíme vyrábět všechny čtyři základní druhy Olomouckých tvarůžků, malá a velká kolečka, věnečky nebo tyčinky," pochlubil se vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W. Leoš Kalandra.

Společnost dnes v Lošticích zaměstnává okolo 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně 2200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách a provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě. V Lošticích je otevřeno také muzeum Olomouckých tvarůžků. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Daniela Pilchová/A. W.

Štítky tvarůžky, historie, revoluce, stroj, produkce, Loštice, výroba, okres Šumperk, Alois Wessels

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 100 lety začala v Lošticích tvarůžková revoluce. Firma spustila první formovací stroj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.