Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTOGALERIE: Šest a půl tuny tvarůžků za víkend. Olomoucký festival přilákal přes 20 tisíc lidí

Gastronomická akce na úvod turistické sezony v Olomouci překonal podle organizátorů rekord v počtu návštěvníků i prodejních míst. Na Tvarůžkový festival dorazilo do centra Olomouce během druhého dubnového víkendu přibližně 23 tisíc lidí, ikonické pochutiny původem z Loštic se prodalo 6500 kilogramů.

Sedmý ročník hojně navštěvované akce v centru Olomouce lákal turisty i obyvatele města desítkami stánků s pochutinami, řemeslnými výrobky, lokálním pivem a také bohatým doprovodným programem včetně hudebních vystoupení.

Novinkou byl souboj šéfkuchařů na hlavním pódiu na Horním náměstí. „O Tvarůžkovém králi rozhodli sami návštěvníci. Po ochutnání nejrůznějších specialit odevzdali celkem 1113 lístků a v hlasování rozhodli o vítězi, kterým se stal Michal Duračka z restaurace Asado grill,“ sdělila mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Interiér pozdně renesančního Hauenschildova paláce v centru Olomouce projde rozsáhlou rekonstrukcí za přibližně sto milionů korun, v historické budově vznikne dvacítka bytů. Olomoucká radnice bude nákladnou úpravu měšťanského domu na Dolním...

„Bylo to úžasné kuchařské představení těch nejlepších mistrů svého oboru. Těší nás, že se setkalo také s velkým ohlasem veřejnosti, která svým hlasem rozhodla o korunovaci historicky prvního Tvarůžkového krále,“ doplnila na webu města Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Magistrátu města Olomouce.

Kromě klasických podob syrečků ve tvaru koleček či věnečků si lidé vychutnávali také nejrůznější varianty pokrmu s typickým aroma. „Lidem chutnala nejen kolečková tvarůžková klasika, ale i tvarůžky upravené do rozmanitých podob a chutí. Olomoucké tvarůžky jsou prostě pochutinou, která je pevnou a voňavou součástí naší gastro kultury. Velké díky patří městu Olomouc, které náš region a jeho bohatství úspěšně představuje návštěvníkům i přes chuťové pohárky,“ komentoval Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., která vyrábí tvarůžky v Lošticích na Mohelnicku.

Výroba Olomoucký tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné společnosti A. W. spol. získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897 a do roku 1914 se stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1930 byla realizována velká přestavba a rozšíření tvarůžkárny na moderní výrobnu pod vedením Karla Pivného (zeť Aloise Wesselse).
V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu. V roce 2014 bylo otevřeno nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích jako jediné muzeum svého typu v České republice.
Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu a jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a typickou vůni. Jedná se o jediný původní český sýr, tvarůžky jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.
Zdroj: tvaruzky.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniel Schulz, Statutární město Olomouc

Štítky Festival, akce, jídlo, tvarůžky, olomoucké tvarůžky, Tvarůžkový festival, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Šest a půl tuny tvarůžků za víkend. Olomoucký festival přilákal přes 20 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.