Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

U Olomouce začne oblíbený samosběr česneku. Letos s dynamickým ceníkem

První etapa stále více vyhledávaného samosběru lokální zeleniny začne v sobotu na poli v obci Vojnice nedaleko Olomouce, lidé si budou moct přijet sklidit česnek odrůdy zvané Unikát. Pěstitelé letos osázeli populární bylinou násobně větší plochu. Zároveň doufají, že se podaří rozvrstvit zájem zákazníků, aby nápor v místě nebyl příliš vysoký.

Samosběr česneku začne ve Vojnicích, místní části obce Těšetice, v sobotu od sedmi hodin ráno. „Česnek je velmi pěkný, silné chuti. Je ho opravdu dost, proto je výhodné dojet v zahajovací den i v odpoledních hodinách. Budou umístěny značky a směrové cedule, které zákazníky na pole s česnekem nevedou. Předpokládáme hladký průběh jako loni na samosběru česneku, kdy průjezdnost byla dobrá s dostatkem parkovacích míst,“ uvedl pěstitel Ladislav Kašpar, který se svou rodinou a spolupracovníky samosběry na hanáckých polích pořádá. Ten doplnil, že česnek roste na ploše tří hektarů, v předchozím roce se jednalo o rozsah poloviny hektaru.

Zatímco sklizeň česneku pro veřejnost proběhla minulý rok bez obtíží, následný samosběr různorodých druhů zeleniny přilákal obrovské množství lidí a došlo i k dopravnímu kolapsu, u kterého musela zasahovat policie. Kromě značení a řízení akce organizátory by měla ke zmírnění náporu přispět i nová podoba ceníku, který se bude s postupem samosběru měnit.

Sen o levné zelenině se prodražil. Desítkám řidičů přišly pokuty za špatné parkování při samosběru u Vojnic

Levná zelenina ze samosběru ve Vojnicích na Olomoucku se řadě řidičů prodražila. Automobily, které koncem srpna způsobily dopravní kolaps, totiž parkovaly na cestách v okolí v rozporu s dopravními předpisy. Policie zaznamenala na sedm desítek...

V průběhu zahajovacího dne bude kilo česneku stát 80 korun, v dalších dnech pak cena postupně klesne. V neděli, v pondělí a úterý bude v platnosti sazba 70 korun za kilogram a v dalších dnech půjde výpěstky pořídit případně ještě i o deset korun levněji. „Chci zkusit variantu takzvané sestupné ceny. První den by byla cena nejvyšší, další den by byla třeba o deset až patnáct procent nižší a obdobně i v dalších dnech. Někdo si chce vybrat z nejširší nabídky ve větším komfortu, tak by měl takovou možnost. Někdo zase řeší jenom cenu, a když se ty tábory protly, tak mohla vznikat nervozita. Cenou by se to mohlo rozdělit. Nechci dělat nějaká restriktivní nařízení, finanční aspekt je dobrovolný a každý se může rozhodnout, za jakou cenu si nakoupí. Uvidím, jestli se to ujme,“ řekl před nedávnem pěstitel Kašpar.

Jaký máte názor na dynamické nacenění produktů (v čase klesající ceny) na samosběrech zeleniny?

Celkem hlasovalo690 čtenářů

Zájemců o sběr budou podle něj k dispozici i jednorázové rukavice a rašlové pytle, lidé by měli sledovat pokyny na webových stránkách a také počasí, za nepříznivých podmínek se může otevírací doba upravit. „Každý může sklízet česnek po celé ploše – doporučujeme vybírat podle síly palice a barvy. Rostliny jsou ořezané, po sklizni je nejlepší pouze pověsit do stínu a průvanu. Lidé by měli také zvážit své síly při samosběru, aby nedošlo k problémům a komplikacím,“ poradil závěrem zemědělec z Hané. Samotný samosběr dalších vypěstovaných plodin jako je cibule, rajčata či melouny přijde na řadu pravděpodobně ve druhé polovině srpna.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Samosběr Vojnice

Štítky Samosběr, zelenina, česnek, samosběr Vojnice, samosběr česneku, potraviny, nákup, peníze, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Olomouce začne oblíbený samosběr česneku. Letos s dynamickým ceníkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.