Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

VIDEO: Při úprku neměl zloděj v Olomouci moc šancí. Na ulici narazil na vojáka speciálních sil

Mnohonásobný recidivista se několik dní po propuštění z vězení vydal krást do zlatnictví v centru Olomouce a skutečně se mu podařilo zmocnit se plata se zlatými prsteny, které mu ukazovala prodavačka. Na útěku se za ním vydali dva svědci, jedním z nich byl příslušník elitního armádního útvaru, který si zrovna poblíž chtěl koupit zmrzlinu. Mladého zloděje dohnal a přestál i jeho útok velkým kamenem. Poté si už pro kriminálníka přijeli policisté.

Jen osm dní po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody se 18. června vydal sedmadvacetiletý recidivista do klenotnictví v Olomouci, kde předstíral zájem o zlaté prsteny. V obchodě byl s prodavačkou sám a když mu předložila plato s drahými šperky, tak se celé kolekce zmocnil a utíkal pryč. Pracovnice prodejny křičela, aby muže někdo chytil a její volání bylo vyslyšeno. Do pronásledování se pustili pětatřicetiletý Milan Hauer a o deset let mladší Štěpán Hengerič.

Zloděj brzy odhodil soubor prstenů v hodnotě okolo čtvrt milionů korun, u cenného zboží počkal Štěpán Hengerič, učitel základní školy v Olomouci a současně student závěrečného ročníku Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Dál v pronásledování pokračoval starší z mužů, který má z titulu svého povolání k zajištění bezpečnosti občanů a zvládání náročných úkolů velmi blízko. Rotmistr Milan Hauer je totiž příslušníkem proslulého výsadkářského útvaru Armády ČR – 601. skupiny speciálních sil generála Moravce, který sídlí v Prostějově.

VIDEO: Policejní Ferrari v akci na Červenohorském sedle: motorkáři maskovali SPZ, závodník chtěl ujet přes les

Příznivé počasí uplynulého víkendu přilákalo na klikatý úsek silnice I. třídy přes Červenohorské sedlo na pomezí Šumperska a Jesenicka celou řadu příznivců motorismu, na dodržování pravidel si posvítili při dopravně-bezpečnostní akci policisté. V...

„Zrovna jsem si chtěl na ulici 1. máje v Olomouci koupit zmrzlinu, když jsem slyšel jsem křik ženy a viděl jsem, jak vyrazil z obchodu mladý chlap. Za ním pak vyběhla prodavačka a řvala, že je to zloděj. V tu chvíli jsem si jen řekl, že by byla ostuda, kdyby mi utekl. U našeho útvaru jsme pravidelně podrobování různým stresovým situacím, což mi částečně určitě pomohlo,“ komentoval Milan Hauer.

Ten musel využít i dovednosti z oblasti sebeobrany či boje zblízka. Když zloděje doběhl, stal se sám terčem agresivního útoku. Recidivista ho chtěl udeřit asi dvaceticentimetrovým kamenem do hlavy, což voják vykryl levým předloktím. „Pak přišel asi větší adrenalin, když mě napadl a viděl jsem, že mi teče krev,“ ohlíží se za nebezpečnou situací Hauer. V pronásledování ale pokračoval, zloděj utekl do nadzemních garáží v Koželužské ulici, kde ho svědek sledoval a stále telefonoval na tísňovou linku policie a hlásil polohu podezřelého. Brzy přijela hlídka a zloděje zadržela. „Komunikace s operačním důstojníkem byla velmi plynulá, bez emocí a podával přesné informace. Běžně se lidé v takových situacích neumí ani vyjádřit, když mají tak vysoký adrenalin. Je vidět, že kolega je cvičený nebo má zkušenosti a dokázal to zužitkovat,“ vyzdvihl ředitel Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Tomáš Landsfeld.

Odvážné jednání v riskantní situaci nakonec mělo šťastný a úspěšný konec. Za statečnost dvojici mužů vyznamenal ředitel krajský policejní ředitel Landsfeld medailí druhého stupně. „Je mi nesmírnou ctí, že mohu ocenit takový čin. Ocenění těchto příkladných činů neznamená, že bychom vyzývali lidi, aby se stavěli pachatelům na odpor. Spíše oceníme, když budou informovat policii. Tentokrát to byla šťastná shoda okolností, že se svědek aktivně vydal za pachatelem bylo dané i tím, že slouží v armádě a že si věřil,“ doplnil brigádní generál Landsfeld. Dopadenému recidivistovi hrozí za krádež a pokus o těžké ublížení na zdraví až deset let ve vězení.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, krádež, napadení, pronásledování, svědek, hrdina, hrdinský čin, voják, Milan Hauer, Armáda ČR, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Při úprku neměl zloděj v Olomouci moc šancí. Na ulici narazil na vojáka speciálních sil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.