Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Zařízení pro propuštěné vězně na Svatém Kopečku u Olomouce přeruší provoz

Centrum sociální rehabilitace pro bývalé vězně v olomoucké městské části svatý Kopeček zastaví svůj provoz. Službu zřizuje spolek Druhá míle, jeho předseda Milan Vašek označil za důvody ukončení fungování vytrvalou a veřejnou nepodporu lidí a politiků. Oznámení o otevření centra loni na podzim vzbudilo odbor místních, petici proti projektu podepsalo přes tisíc lidí.

Rozhodnutí o ukončení provozu služby pro propuštěné vězně oznámil předseda organizace Druhá Míle zhruba dva týdny poté, co olomoucké krajské zastupitelstvo nezařadilo spolek do schválené krajské sítě sociálních služeb, jejichž fungování podporují veřejné rozpočty.

Další radary pro Olomouc. Řidiči budou pod automatickým dohledem i v ulici Okružní

Podle plánu rozšíří Olomouc od 1. července portfolio stacionárních radarů, které v ostrém provozu automaticky kontrolují dodržování rychlosti na silnicích. Fungovat začne také měření rychlosti v nedávno zrekonstruované Okružní ulici, která...

„Po důkladném uvážení jsme dospěli k zásadnímu rozhodnutí. Naším Centrem sociálně rehabilitačních služeb Anastasios prošlo sedm mužů, kteří byli propuštěni z výkonu trestu odnětí svobody a chtěli pomoci dosáhnout takové změny, aby trestnou činnost již nepáchali. Přesto, že centrum po odborné stránce funguje kvalitně a prošlo s dobrými výsledky hloubkovou inspekcí ministerstva práce a sociálních věcí, a stejně tak bylo zastaveno správní řízení vedené krajským úřadem, rozhodli jsme se, že službu dočasně pozastavíme," uvedl předseda spolku Druhá Míle Milan Vašek. Provoz centra spolek postupně utlumí v letních měsících. S klienty situace proberou a pomohou jim zajistit jiné zázemí, aby proces jejich reintegrace mohl i přesto pokračovat, podotkl.

Do zařízení v budově Arcibiskupských lesů na okraji Svatého Kopečka nastoupili první klienti v lednu. Podle předsedy komise městské části Svatý Kopeček Františka Prášila je pozastavení provozu centra dobrou zprávou pro místní obyvatele. Prášil uvedl, že komunikace se spolkem nebyla dobrá. Zástupci Druhé Míle podle něj loni postavili obyvatele před hotovou věc a nezúčastnili se ani veřejného slyšení v místní restauraci. „Zrušeny byly také další dohodnuté schůzky,“ podotkl Prášil, podle kterého značná část obyvatel Svatého Kopečku s projektem nadále nesouhlasí. Na Svatém Kopečku nyní funguje charitní domov pro nesoběstačné bezdomovce a nedaleko od něj dětský diagnostický ústav.

Co si myslíte o zařízení pro bývalé vězně na Svatém Kopečku?

Celkem hlasovalo1511 čtenářů

Centrum na Svatém Kopečku chtělo propuštěné vězně při ročním pobytu připravit na návrat do života. Rozhodnutí pozastavit jeho provoz Vašek zdůvodnil tím, že projekt nezískal podporu lidí a hlavně politiků, kteří zařízení mohli ze své pozice podpořit. Spolek podle něj čelil kontrolám, anonymním udáním i výpadům na sociálních sítích. „Ačkoli jsme počítali s tím, že nebudeme minimálně rok financováni z veřejných zdrojů, ve sledu neustálých kontrol a výzev úřadů k doložení mnohdy absurdních dokumentů už zkrátka nemáme sílu a ani chuť hledat další finanční zdroje pro zajištění ekonomické stability této služby,“ řekl Vašek.

Olomoucký kraj nezařadil spolek do své sítě kvůli tomu, že tato služba není v souladu se střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb a není zahrnuta v komunitním plánu olomouckého magistrátu. Město považuje spolek Druhá Míle za ekonomicky i personálně nedůvěryhodný, spolek podle něj navíc porušuje základní principy sociální práce i partnerské spolupráce.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Společnost, vězeň, propuštěný vězeň zařízení, církev, Druhá míle, Olomouc, Svatý Kopeček, sociální služby, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zařízení pro propuštěné vězně na Svatém Kopečku u Olomouce přeruší provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.