Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Úspěch po pěti letech. Olomoucká zoo má nové ptačí přírůstky

V olomoucké zoo se povedlo po pětileté pauze odchovat mláďata ohroženého ibisa skalního. Nové mládě považují chovatelé na Svatém kopečku za velký úspěch. Nejde ale o jediný ohrožený druh, jehož počet se v posledních týdnech díky olomoucké zoo zvýšil. Nové mládě také hlásí bažant Edwardsův.

Ibis skalní byl v Evropě už v 16. století zcela vyhuben. Díky úsilí zoologických zahrad se ale jejich počet zvyšuje a již několik let probíhá ve vhodných lokalitách jejich vypouštění do volné přírody. Několik jedinců lze tedy pozorovat v Alpách nebo na několika místech ve Španělsku.

V olomoucké zoo byl v rámci hejna ibisů skalních nepříznivý poměr pohlaví. Voliéru obývalo o polovinu více samců, což u ptáků žijících v hejnech není ideální stav. Do hejna proto přibyli tři mladí samci a jedna samice. Problémem byl také spor jednotlivých ptáků o ideální místo k hnízdění ve voliéře. „Vyrobili jsme proto hnízdní niky na míru a rozmístili je po skále. A světe div se, v letošní sezóně všichni ptáci našli svůj protějšek, vystavěli hnízda a celá kolonie začala vyvíjet mimořádnou aktivitu,“ vysvětlil v tiskové zprávě kurátor ptáků Jan Kirner.

Dvanáct kůzlat na Svatém Kopečku. Zoo Olomouc hlásí přírůstky u vzácných markhurů

Olomoucká zoologická zahrada se věnuje chovu vysokohorských koz šrouborohých už více než třicet let, i letos se daří s v areálu na Svatém Kopečku odchovávat mláďata. Těch se tentokrát narodilo dvanáct. Sudokopytníci označovaní jako markhur jsou...

Osud nové samičky ibisa skalního teď závisí na rozhodnutí koordinátora evropského záchovného programu. Mládě však není jedinou novinkou. Návštěvníci budou mít také nově možnost ibisy sledovat celoročně. Přesunou se totiž do obří voliéry nazývané Bábovka.

Dalším úspěchem chovatelů v zoo na Svatém kopečku je mládě bažanta Edwardsova. Tito ptáci se přirozeně vyskytují pouze v lesích centrálního Vietnamu a i proto se bažant stal tváří kampaně Vietnamazing. Ta se snaží veřejnosti představit unikátní vietnamskou přírodu a jsou do ní zapojeny zoologické zahrady po celém Česku a Slovensku.

Žirafí mládě bojovalo v olomoucké zoo dva týdny o život. Samec se narodil přidušený bez sacího reflexu

Dva týdny bojovalo v olomoucké zoo o život žirafí mládě, které se narodilo koncem května přidušené. Malý samec zůstal ležet, špatně dýchal, neudržel vzpřímenou hlavu a neměl sací reflex. Ošetřovatelé dokonce nevyloučili eutanázii. Mládě díky jejich...

Bažant Edwardsův nebyl ve volné přírodě spatřen od roku 2000. „V přírodě může být v tuto chvíli vyhuben a na planetě přežívá pouze díky úsilí zoologických zahrad a soukromých chovatelů. O to větší máme radost z prvního mláděte odchovaného v Zoo Olomouc,“ dodal Kirner.

Pro chov bažantů Edwardsových se v Olomouci rozhodli loni, kdy se tam pár bažantů přesunul z Prahy. „Oba naši rodiče jsou odchováni přirozeně, což je u hrabavých ptáků velká výhoda. Bylo to ostatně zúročeno i při jejich prvním hnízdění v letošním roce, kdy bez problémů sami vyseděli potomstvo. Mládě je teď už dostatečně velké, a tak jsme se rozhodli pro prezentaci tohoto vzácného druhu veřejnosti,“ uzavřela mluvčí zoo Iveta Gronská.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, Zoo Olomouc, ibis skalní, bažant Edwardsův, přírůstek, mláďata, Vietnamazing

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch po pěti letech. Olomoucká zoo má nové ptačí přírůstky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.