Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

ANKETA: Nohy z vody Kurta Gebauera budí v Jeseníku pozornost. Patří osobité umění do veřejného prostoru?

Velkou pozornost budí dílo jednoho z nejvýznamnějších českých sochařů Kurta Gebauera v rybníčku v Jeseníku. Nohy z vody jsou podle autora radostným projevem dětí a děvčat ve vodě, dílo je součástí výstavy Živočich člověk v jesenické galerii.

Dílo Nohy z vody jednoho z nejvýznamnějších českých sochařů Kurta Gebauera je k vidění v rybníčku v ulici Denisova v Jeseníku.

"Plavkyně a jiné vznášející se dámy jsou moje celoživotní téma, to už asi víte. Nohy z vody jsou trochu něco jiného. Je to nad vodou viditelná část stojky a většinou nejradostnější projev dětí a děvčat ve vodě. No, já si to taky někdy střihnu. Z toho blbnutí mají radost i ti, co to vidí. Jak ale přenést tu radost i tam, kde se holky většinou nekoupou, nebo je na to zrovna trochu zima? Socha nahradí kde co, nežijící básníky, svaté, ale i zločince. Tak proč by neměly mít pomník nohy z vody, když jsou symbolem toho nejdůležitějšího, proč jsme tady, radosti ze života," vysvětlil autor Kurt Gebauer.

Dílo budí nadšení, ale i odmítavé reakce. "Strašný. Jak vysvětlit dětem, že brčko musí být papírový, když z rybníčku, který krásně zmodernizovali, trčí bílé nohy. Blbost na entou, to s žádnou modernou nemá co dělat. Kýč jak bič. Když by jste posadili ke stromu Vodníka, budiž, ale toto," zlobila se na sociálních sítích například Jana Koláčková z Jesenicka. Podle dalších lidí je to morbidní a perverzní a lepší by bylo sto žlutých gumových kachniček.

Mrtvá kočka v přerovské galerii zůstane, bude však skrytá za roletou. Dílo vzbudilo vášně a emoce

Dílo Margarity Ivy Ukolébavka vystavené v přerovské Window Gallery, které vyvolalo vášně a vlnu emocí, bude za roletou. Galerista Robert Runták spustil hlasování, většina lidí byla pro to, aby dílo bylo zakryté. Jde o mrtvou kočku zalitou do...

"Nestačím se divit, netušila jsem, že v mém milovaném Jeseníku je tolik zapšklých lidí, kde se vám ztratila fantazie? Představte si, že tančící víly zastihl úsvit a ony už se nestačily celé ponořit a rozplynout a zůstaly po nich jen ty nohy. Vždyť je to krásné," oponovala však Halina Macíková.

Venkovní instalace Kurta Gebauera doplňuje výstavu Živočich člověk v Galerii současného umění Jeseník. Expozice představuje celoživotní autorův zájem o zachycení člověka v momentě uvolněného, spontánního pohybu, jako je plavání nebo běhání dětí, ale i společensky kritické práce z období 70. a 80. let. Vystaveny jsou fotografie, objekty a kresby od 60. let do současnosti. Výstava potrvá do konce září.

ANKETA: Jak s vám líbí dílo sochaře Kurta Gebauera Nohy z vody na rybníčku v Jeseníku?

Celkem hlasovalo27 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Město Jeseník, Galerie současného umění Jeseník

Štítky Kurt Gebauer, Nohy z vody, dílo, umění, kritika, vášně, pozornost, diskuse, Jeseník, veřejný prostor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Nohy z vody Kurta Gebauera budí v Jeseníku pozornost. Patří osobité umění do veřejného prostoru?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.