Počasí dnes26 °C, zítra22 °C
Úterý 23. července 2024  |  Svátek má Libor
Bez reklam

Zuzka skončila po nepovedeném zákroku na vozíku. Aby mohla aspoň chvíli zase stát, potřebuje pomůcku za tři sta tisíc

Do nemocnice šla Zuzana z Prahy na plánovaný ambulantní zákrok, bohužel se ale nepovedl a ona ochrnula na dolní polovinu těla. Lékaři jí řekli, že už nikdy nebude chodit, z invalidního vozíku má teď šanci se zvednout alespoň pomocí pasivního exoskeletu. Tuto rehabilitační pomůcku ale nehradí pojišťovna, vznikla proto sbírka, ve které se na ni skládá veřejnost.

Přispět můžete zde.

Zákrok měla sedmačtyřicetiletá Zuzana naplánovaný v únoru letošního roku. Lékaři jí měli katetrem zaslepit přívodní cévy k hemangiomu, nezhoubnému nádoru. 

„Při plném vědomí zažila Zuzka mrtvici míchy, došlo u ní k míšní ischemii. Ukrutná bolest trvala dlouhé minuty a Zuzka si myslela, že umírá. Když se lékařům podařilo bolest zkrotit, věděla, že je něco špatně. Nemohla hýbat dolní polovinou těla, nohy jí brněly. Po dlouhých hodinách čekání na vysvětlení jí lékař sdělil, že se omylem zaslepila přívodní céva k míše a je to opravdu zlé, že chodit už nikdy nebude,“ píše se na webu sbírky.

Bohužel to nebylo poprvé, kdy se Zuzce zhroutil svět. V osmadvaceti jí tragicky zemřel manžel a ona zůstala na výchovu pětileté dcery sama.

Stejně jako tehdy to ale nevzdala, rehabilituje a cvičí. Miluje cestování, turistiku i pobyty v přírodě. I proto už patnáct let jezdí do jižních Čech na dětské tábory, kde dětem vaří. Zároveň s partnerem a dcerou přestavuje bydlení na bezbariérové, což je finančně dost nákladné.

„Poté, co zůstala upoutaná na invalidní vozík, oslovila pana doktora, který aplikuje elektroakupunturu a dosahuje s ní neuvěřitelných výsledků. Díky jeho léčbě se Zuzce zlepšuje stabilita a začíná zapojovat pohyb pánve některé břišní svaly, které předtím nemohla ovládat, což jí pomáhá s přesuny,“ zmiňuje web.

Lékař doporučil také doporučil rehabilitační pomůcku pasivní exoskelet Unilexa, díky které nechodící mohou stát a cvičit chůzi. Tak se zatěžují svaly a klouby, zlepšuje krevní oběh a střevní peristaltika. 

Exoskelet ale stojí 385 560 korun a nehradí ho pojištovna. Zuzka proto prosí o pomoc ve veřejné sbírce. K tomu chce peníze použít na přídavný elektrický pohon k invalidnímu vozíku, ten vyjde na 160 tisíc. Zatím se podařilo vysbírat 230 tisíc korun, víc než polovina ale stále chybí. 

Ohodnoť článek

Foto poskytnuto Zuzanou Žatečkovou

Štítky ochrnutí, vozík, nemocnice, rehabilitace, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zuzka skončila po nepovedeném zákroku na vozíku. Aby mohla aspoň chvíli zase stát, potřebuje pomůcku za tři sta tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.