Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 24. července 2024  |  Svátek má Kristýna
Bez reklam

Série jednání i posílení městské policie. Šternberk dál trápí konflikty skupiny mládeže

Obavami občanů a zhoršenou bezpečnostní situací v ulicích se zabývá vedení města Šternberku. Na začátku července gradoval problém napadením nezletilé dívky její vrstevnicí. Konflikty a incidenty nepřizpůsobivé skupiny obyvatel řeší radnice s policií a dalšími institucemi již delší dobu, aktuálně usiluje také o navýšení počtu strážníků.

Vedení Šternberku nadále hledá východisko ze složité situace, která se pojí s problematickým a někdy i násilným chováním zejména mezi skupinou mládeže a dětí. Podle starosty Stanislava Orsága (ODS) probíhají častá jednání s policií a institucemi od roku 2023. Podle policejní mluvčí Ivany Skoupilové zaznamenali policisté ve Šternberku od začátku loňského roku třináct trestných činů spáchaných mládeží ve věku do 18 let. „Z toho se jednalo o tři případy výtržnictví, sedm případů výtržnictví a ublížení na zdraví a ve třech případech šlo o loupež,“ sdělila policistka. V policejních záznamech je dále také 26 případů přestupků proti občanskému soužití.

„Na základě spolupráce a úsilí Policie ČR, městské policie, odboru sociálních věcí byli v květnu a červnu někteří problematičtí mladiství jedinci umístěni do vyšetřovací vazby a také do výchovného ústavu,“ podotkl starosta.

Městem ovšem otřásl incident ze 7. července, kdy nezletilá dívka bez jakéhokoliv varování zbila slečnu obdobného věku, několikrát ji udeřila do obličeje a také do ní kopla.

Zástupci Šternberku absolvovali jednání s představiteli Ministerstva pro místní rozvoj, město se chce zapojit do projektu Komunitní bezpečnost. „Ten by mohl městu přinést nejen odbornou podporu, ale též finanční prostředky na komplexní práci s problematickými skupinami obyvatel. Naprosto chápeme obavy veřejnosti a sdílíme znepokojení, situace je velmi komplikovaná. Chci však všechny ujistit, že se poctivě snažíme využívat všechny možnosti, které nám současná legislativa dává,“ uvedl starosta Orság na webu města.

VIDEO: Napadení kolemjdoucích Ukrajinců a nadávky strážníkům. Agresor v Šumperku skončil v poutech

Šumperská městská policie zveřejnila záběry z incidentu s mladíkem, který měl zřejmě pod vlivem drog zaútočit na dvě kolemjdoucí osoby poblíž obchodního domu. Po příjezdu hlídky agresivní muž nechtěl se strážníky spolupracovat, ti ho nakonec...

Ten již dříve připomněl, že městští strážníci se v některých dnech pohybují takřka nepřetržitě jen ve vybraných částech města, poté ale město přijímá stížnosti na jejich absenci na dalších místech. Šternberk tak připravuje i navýšení personálního stavu městské policie. „Momentálně máme otevřené výběrové řízení na čtyři strážníky a usilujeme o navýšení počtu asistentů prevence kriminality,“ sdělil velitel Městské policie Šternberk Libor Šamšula.

Šternberský starosta dodává, že radnice je ve spojení s dalšími městy, která řeší obdobné problémy, a ve spolupráci s nimi by chtěla iniciovat diskusi o nezbytných změnách legislativy. „Jsme v kontaktu s vládní zmocněnkyní pro lidská práva paní Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou a s vládní zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny paní Lucií Fukovou a zástupci Ministerstva vnitra,“ podotkl Orság.

Místní občané doufají ve zklidnění situace a obnovení bezpečné atmosféry v ulicích. „Máme krásné náměstí, ale jen pro takzvaně nepřizpůsobivé, a je to čím dál horší. Poslat děti někam samotné už dnes nejde. O tom, že vám na chodníku ani neuhnou a musíte je obejít po silnici ani nemluvě. Tolik jich tu nikdy nebylo. Doufám, že se to začne konečně řešit. Držím pěsti pane starosto,“ napsal na sociálních sítích jeden z diskutujících.

K otázkám bezpečnosti se budou zástupci města, městské policie, Policie ČR, pracovníci odboru sociálních věcí i krajská koordinátorka pro národnostní menšiny a romské záležitosti vyjadřovat na chystaném setkání s občany, které proběhne ve středu 31. července od 17 hodin ve šternberském kulturním domě na Masarykově ulici.

„Problematice se intenzivně věnujeme, v této chvíli apeluji na veřejnost, aby důsledně využívala tísňové linky městské policie či Policie ČR, tedy 156 nebo 158. Je důležité, aby byly veškeré incidenty úředně zaznamenány. Lidé se mohou případně obracet i přímo na mě," zdůraznil na městském webu starosta Šternberku.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Šternberk

Štítky Krimi, napadení, agrese, konflikt, incident, bitka, napadení Šternberk, konflikty Šternberk, bezpečnost, Policie ČR, městská policie, Šternberk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Série jednání i posílení městské policie. Šternberk dál trápí konflikty skupiny mládeže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.