Počasí dnes28 °C, zítra31 °C
Pátek 26. července 2024  |  Svátek má Anna
Bez reklam

Přes polovinu úrazů na kole se stane během léta. Některé končí tragicky

Teplé měsíce lákají více cyklistů na silnice a cyklostezky, což s sebou bohužel nese i zvýšený počet úrazů. Data z posledních let ukazují, že v letních měsících dochází až k polovině všech cyklistických nehod, přičemž mnohé z nich končí vážnými zraněními nebo dokonce smrtí.

V roce 2022 bylo v České republice zaznamenáno 4 333 nehod, ve kterých figurovali cyklisté, což představuje nárůst oproti roku 2021. „Tragicky skončilo 39 těchto incidentů, zatímco 251 lidí utrpělo těžká zranění,“ varuje v tiskové zprávě Milan Březina z ČSOB Pojišťovny a poukazuje na nutnost zvýšené opatrnosti během těchto měsíců.

Helma může zachránit život

Studie provedené Týmem silniční bezpečnosti zdůrazňují význam nošení helmy. Bez helmy se markantně zvyšuje riziko smrtelného zranění. Skoro třetina usmrcených cyklistů by mohla nehodu přežít, pokud by nosili přilbu. V loňském roce nemělo na hlavě helmu 72 procent zemřelých cyklistů.

Přilba může dramaticky snížit dopad nehod. Pád z kola při rychlosti 15 km/h je srovnatelný s pádem z výšky jednoho metru, zatímco při 25 km/h se jedná o pád z výšky 2,5 metru. Když dojde ke střetu s autem, může být síla nárazu cyklisty ekvivalentní pádu z desetimetrové výšky.

„Přilbu by měli nosit nejen mladiství, ale všichni cyklisté, neboť i zdánlivě banální pád může mít fatální následky,“ dodává Březina. Upozorňuje také na rizika způsobená nepozorností – jak vlastní, tak i ostatních účastníků silničního provozu.

Cyklistické desatero BESIPu:

  1. Dbejte na stav kola a jeho výbavu.
  2. Buďte vidět a buďte viděni.
  3. Vyhněte se omamným látkám a alkoholu.
  4. Vydejte se jen na cestu, kterou zvládnete.
  5. Buďte ohleduplní a předvídaví.
  6. Komunikujte s okolím. V případě jakékoliv změny směru dávejte včas znamení paží, obzvlášť při odbočování vlevo a ujistěte se, že jej ostatní zaregistrovali, teprve potom proveďte potřebnou změnu. Sledujte stav vozovky, koleje, příčné prahy či mříže kanálů a případě potřeby se jim včas vyhýbejte, vždy však s ohledem na bezpečnost vlastní i ostatních. Používejte všechny smysly – vyvarujte se poslechu hlasité hudby či telefonování a psaní SMS za jízdy, protože výrazně omezují vaši soustředěnost a kontakt s okolím.
  7. Jezděte při pravém okraji a s rozestupy.
  8. Pozor na mrtvé úhly.
  9. Kolo zamykejte s rozmyslem.
  10. Kolizi se zraněním nahlaste.

Ohodnoť článek

Foto ČSOB, Pixabay

Štítky cyklista, nehoda, zranění, léto, Česko, ČSOB Pojišťovna, BESIP, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes polovinu úrazů na kole se stane během léta. Některé končí tragicky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.