Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pátek 2. srpna 2024  |  Svátek má Gustav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Chrám přátelství, jez i Obelisk. Pohodový výlet Litovelským Pomoravím zvládnou i děti

Dnešní výlet nás zavede do Litovelského Pomoraví poblíž Olomouce. Čeká nás nejen příjemná procházka, ale také objevování méně známých míst. Celý okruh má lehce přes deset kilometrů, zvládnou ho jak děti, tak maminky s kočárkem.

Zaparkujeme v Nových Zámcích u rozcestníku Nové Zámky - zámek. Je zde prostor asi pro čtyři auta. Pěšky se následně držíme modré turistické značky ve směru na Řimice až do vesnice Nové Mlýny. Tento úsek má necelé čtyři kilometry a z větší části budeme procházet lesem.

Hlavní zajímavostí na tomto úseku je Chrám přátelství. Jedná se o stavbu kruhového půdorysu, která byla zbudována v roce 1806 podle plánu Josepha Hardmutha. Z oken budeme mít hezký výhled na jez řeky Moravy. Jakmile budeme procházet Novými Mlýny, u řeky odbočíme vpravo a dojdeme k jezu Nové Mlýny.

Vrátíme se zpět a po modré pokračujeme další kilometr, sejdeme na žlutou turistickou značku, která nás po necelých třech kilometrech zavede k hlavní silnici. Na tomto úseku se nachází Řimický jez a také Obelisk. Ten byl postaven architektem Josefem Hardmuthem pro knížete Lichtenštejna roku 1808 a jeho výška je 18 metrů.

U silnice se vydáme vlevo, přejdeme přes most a po několika set metrech dorazíme zpět k autu. Celý okruh má lehce přes 10 kilometrů, zvládnou ho jak děti, tak maminky s kočárkem.

TIP NA VÝLET: Skály Indie, Evropa, Žíznivá nebo Hřebenáč. Macocha a její okolí nabízí zajímavá místa

Okolí propasti Macocha nejsou jen jeskyně. Celá oblast nabízí velké množství krásných, ovšem méně známých míst, jako jsou například skály a vyhlídky, které se dnes vydáme prozkoumat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, Litovelské Pomoraví, chrám, výlet, zámek, Řimice, turistická značka, řeka Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Chrám přátelství, jez i Obelisk. Pohodový výlet Litovelským Pomoravím zvládnou i děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.